ABD ekonomisi devlet tahmininin altında büyüyecek

ABD ekonomisinin bu yıl yüzde 2.3 ile resmi devlet tahmini olan yüzde 3 seviyesinin altında büyümesi bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Reuters tarafından 7-19 Nisan tarihleri arasında yapılan ve 100'den fazla ekonomistin katıldığı ankete göre ABD ekonomisinin bu yılın tamamında yüzde 2.3, 2018'de ise yüzde 2.4 büyümesi öngörülüyor.

Başkan Donald Trump'ın sağlık yasa tasarısını Kongre'den geçirememesinin ardından benzer yasalar için partisinden ne ölçüde destek alabileceğine yönelik kaygılar ABD'nin yüzde 3 olan resmi büyüme hedeflerini yakalayamayacağı beklentisini destekliyor.

ABD'de yeni yönetimin ekonomiyi destekleyecek kamu harcamalarını artıracağı beklentisi Wall Street'i rekor seviyelere taşımıştı. Ancak son dönemde hem ABD hisse senedi piyasaları hem de dolar kazanımlarını geri verdi. Ülkenin devlet tahvili getirileri ise beş ayın en düşük seviyelerine döndü.

Bank of America Merrill Lynch küresel ekonomi birimi başkanı Ethan Harris, "ABD'de hayata geçecek mali desteğin büyüklüğü konusundaki tahminler yeni yıla girerken çok yüksekti. Piyasalar şu anda daha şüpheci bir çizgide buluşuyor" değerlendirmesinde bulundu.

Buna karşılık ekonomistler ikinci çeyrekte daha güçlü büyüme bekliyorlar. Yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış büyüme beklentisi mart ayındaki ankette ortaya çıkan yüzde 2.4 seviyesinden yüzde 2.7'ye yükseldi. Üçüncü ve dördüncü çeyrek büyüme tahminleri ise yüzde 2.4'te kaldı.

Anketteki ek bir soruyu cevaplayan 40 ekonomistin üçte ikisi ise vergi yasalarında değişiklik ve sınırlı da olsa devlet harcamalarında artış bekliyor.

Öte yandan ABD istihdam piyasasının güçlü olduğunu belirten ekonomistler mart ayında faizleri 25 baz puan artırarak yüzde 0.75-1 aralığına yükselten Fed'in ikinci çeyrekte 25 baz puan daha faiz artırdıktan sonra bu yılın son artırımını dördüncü çeyrekte yapacağını tahmin ediyor.