ABD Merkez Bankası, faizi yükseltti

ABD Merkez Bankası (Fed), faizi beklendiği gibi 25 baz puan artırdı. Gözler Yellen'ın açıklamalarına çevrildi. Karar sonrası dolar/TL 3.69 seviyesine indi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed), faizi beklendiği gibi 25 baz puan artırdı. Böylece Fed'in fonlama faizi yüzde 0.75- 1 aralığına yükseldi. ABD'den gelen veriler ve Fed üyelerinin açıklamaları mart ayındaki FOMC toplantısında faiz artırımına neredeyse kesin gözüyle bakılmasına neden olmuştu. 

Yapılan açıklamaya göre Fed üyeleri bu yıl için 3 faiz artışı öngörüyor. Daha önce artışların "sadece kademeli" yapılacağını söyleyen Fed, ifadeyi "kademeli" olarak değiştirdi.

Bu arada Fed, iskonto faiz oranını 25 baz puan artırarak yüzde 1,50'ye çıkardı.

Enflasyonu, global ekonomik ve finansal gelişmeleri yakından izlemeye devam edeceğini belirten Fed, ekonomik görünüm için kısa vadeli risklerin dengeli göründüğünü ifade etti.

Fed, enflasyonun kademeli faiz artırımlarıyla birlikte orta vadede yüzde 2 civarında istikrar kazanmasını bekliyor.

Bu yıl iki faiz artışı daha bekleniyor

Piyasaların Fed'in ekonomik projeksiyonlarında en çok dikkat ettiği "noktasal grafik" ise FOMC üyelerinin faiz oranına yönelik beklentilerinde bu yıl toplamda 3 faiz artışı yapabileceğini gösteriyor.

Buna göre, FOMC üyelerinin 2017 sonuna ilişkin faiz oranı beklentisi ortalaması, aralık toplantısından bu yana değişmeyerek, yüzde 1,4'te sabit bırakıldı. Bu beklenti, Fed’in bu yıl 25 baz puanlık iki faiz artışı daha yapılabileceğine işaret ediyor.

2018'e yönelik faiz projeksiyonu yüzde 2,1'de sabit bırakılırken, 2019'a yönelik faiz projeksiyonu ise yüzde 2,9'dan yüzde 3,0'a yükseltildi.

Fed, ekonomik projeksiyonlarını revize etti

Fed, mart toplantısında ABD ekonomisine ilişkin beklentilerini de güncelledi.

Bu yılki ortalama büyüme tahminini yüzde 2,1'de sabit tutan Fed, 2018 ve 2019 büyüme projeksiyonlarını ise sırasıyla yüzde 2,1 ve yüzde 1,9 olarak belirledi. Bu oranlar, aralık ayında yayınlanan bir önceki projeksiyonlarda yüzde 2 ve yüzde 1,9 seviyesindeydi.

2017'ye ilişkin ortalama enflasyon beklentisi yüzde 1,9'da, gelecek iki yıla ilişkin enflasyon beklentileri de yüzde 2’de sabit tutuldu.

Banka, 2017 sonu çekirdek enflasyon beklentisini yüzde 1,8'den yüzde 1,9'a revize ederken, 2018 ile 2019 sonu çekirdek enflasyon projeksiyonları ise yüzde 2 seviyesinde sabit bırakıldı.

Ayrıca, FOMC üyelerinin ortalama işsizlik oranı beklentileri de sabit bırakıldı. Buna göre, Fed, işsizlik oranının 2017, 2018 ve 2019 yıllarında yüzde 4,5 olmasını öngörüyor.

Dolar hızla düşüşe geçti

Fed faiz kararı öncesi 3.71 seviyesinin altını test eden dolar/TL, kararın ardından 3.6850 seviyesine kadar indi.

Euro/Dolar 1,0696 seviyesini görürken, Euro/TL ise 3.94'ün altını denedi.

Altın onsu ise 1.213 dolar seviyesine çıktı.

Fed'in faiz kararı büyük ölçüde fiyatlanmıştı. Özellikle TL'nin seyrinde doların küresel çaptaki hareketi ve yarınki TCMB kararı etkili olacak.

Yoğun bir gündem geçiren piyasaların gözü yarın da Japonya Merkez Bankası, TCMB ve İngiltere Merkez Bankalarının faiz kararlarında olacak.