ABD'nin ham petrol stokları arttı

ABD'de haftalık ham petrol stokları geçen hafta 5 milyon varil arttı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Enerji Enformasyon İdaresi (EIA), ülkede ticari ham petrol stoklarının geçen hafta 5 milyon varil (yüzde 0,9) artışla 533,1 milyon varile ulaştığını açıkladı. Piyasa beklentisi, stokların 2,8 milyon varil yükselmesi yönündeydi. Bir önceki hafta ise ham petrol stokları 0,2 milyon varil azalmıştı.

ABD'de stratejik petrol stokları ise geçen hafta 0,6 milyon varil (yüzde 0,1) azalarak 693,4 milyon varile geriledi.

Söz konusu dönemde ABD'nin ham petrol üretimi, bir önceki haftaya göre günlük ortalama 20 bin varil artışla 9,13 milyon varile yükseldi.

Ülkenin ham petrol ithalatı da söz konusu hafta, bir önceki haftaya kıyasla günlük ortalama 902 bin varil artışla 8,31 milyon varile ulaştı.

Bu arada, ABD'nin haftalık benzin stokları ise söz konusu hafta 2,8 milyon varil (yüzde 1,1) azalarak 243,5 milyon varile geriledi. Veriye ilişkin piyasa beklentisi 2 milyon varil düşüş olması yönündeydi. Benzin stokları bir önceki hafta 3,1 milyon azalmıştı.

Haftalık ham petrol stoklarının beklentilerin üstünde artış göstermesinin ardından küresel piyasalarda petrol fiyatları son 4 ayın en düşük seviyesini test etti. 

EIA verilerinin açıklanmasıyla ABD'de Batı Teksas tipi ham petrolün varil fiyatı 47,13 dolara, Londra Brent türü petrolün varil fiyatı da 49,76 dolara kadar geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir