Altın, son 2 haftanın zirvesinde

Fed’in 2017 yılında faiz artırım hızını değiştirmemesi altın fiyatlarını yükselişe geçirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA Online ve Ajanslar

Geçtiğimiz hafta içerisinde Fed’den gelen güvercin açıklamalar birlikte dolar endeksinde görülen satış baskısı, altın fiyatlarının 1230 seviyesi üzerine çıkardı.

Altın fiyatları, Fed'in doları beş haftanın en düşük seviyelerine göndermesinin ardından bugün yükselerek iki haftanın zirvesini gördü.

Spot altının ons fiyatı ilk işlemlerde yüzde 0.4 artışla 1,233.60 dolardan işlem gördü. Fiyatlar erken saatlerde 1,234.60 dolara kadar yükselip 6 Mart'tan bu yana en yüksek seviyeyi görmüştü.

Dolar endeksindeki gerilemenin yanı sıra, petrol fiyatlarındaki sert düşüş hareketinin hız kesmiş olması da enflasyonist baskıları artırarak altındaki yükselişi destekliyor.

Altının gramı 143,8 liraya yükseldi

Yurtiçi fiyatlamalara baktığımızda ise, haftaya yükselişle başlayan altının gram fiyatı, 144 liranın hemen altında işlem görüyor.

Cuma günü, değer kazanan dolar kuruna paralel yükselen altının gram fiyatı, günü yüzde 0,6 artışla 143,7 lira seviyesinden tamamladı.

Yeni haftaya da yükselişle başlayan gram altın, 144,3 liraya kadar yükselmesine karşın saat 10.30 itibarıyla önceki kapanışa göre yüzde 0,12 artışla 143,8 lira seviyesinde dengelendi. Aynı dakikalarda Kapalıçarşı da çeyrek altın 236 lira, Cumhuriyet altını da 964 liradan satılıyor.

Dolarda düşüş var

Dolar, Fed'in geçtiğimiz hafta beklenenden daha az şahin açıklamalarının etkisinin piyasalar üzerinde devam etmesiyle düşüşünü sürdürdü.

Japonya'da tatil dolayısıyla piyasaların bugün kapalı olması işlem hacmini zayıflatırken, dolar, yen karşısında 112.58 ile iki haftanın en düşük seviyesinden işlem gördü.

Doların diğer altı büyük para birimi karşısındaki hareketlerini takip eden dolar endeksi de yüzde 0.1 düşüşle 100.210'a geriledi. Euroda da pek farklı bir durum görülmedi ve cuma günü 1.0782 dolar ile altı haftanın en yüksek seviyesini gören euro, 1.0755 dolardan işlem gördü.

Dolarda baskı zayıfladıDolarda baskı zayıfladı

 

Küresel piyasalar haftaya karışık başladıKüresel piyasalar haftaya karışık başladı