Bakır fiyatlarında ralli beklentisi

Üç ay vadeli bakır fiyatları yüzde 1.7 sıçradı. Son altı yılda ilk kez açık vereceği düşünülen bakır piyasasında ralli beklentisi bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aydın ŞAHİNALP

ABD’li yatırım bankası Goldman Sachs, bakır fiyatlarının yükselişe geçebileceğini düşünüyor. Banka, Peru ve Şili’deki büyük madenlerdeki sorunların baş göstermesi ve Çin’den gelen talebin yükselmesinin yol açacağı arz sıkıntısıyla bakır fiyatlarındaki rallinin hız kazanacağını öngörüyor.

Bakır, en büyük emtia alıcısı konumundaki Çin’in ekonomik sağlığını ölçen bir barometre görevi görüyor. Son yıllarda inişli çıkışlı bir grafik çizen iki numaralı ekonomi, küresel emtia piyasasında talebin düşmesine bir anlamda öncülük etti. Çin merkezi hükümetinin sermaye kontrolü kararlarıyla birçok yatırımcı ülkedeki varlıklarını da satamıyor. Ancak son günlerde dev ekonomide toparlanma emareleri görülüyor. Londra Metal Borsası’nda (LME) üç aylık vadeli bakır metrik ton fiyatları çarşamba sabahı yaklaşık yüzde 0.4 yükselişle 5.888 dolardan işlem görüyordu. Bir önceki seansta da yüzde 1,7 artarak 5,925 dolarla iki ayın en yüksek seviyesi 6,007 dolara yakın seyretti. LME’de işlem gören kızıl metal üç aylık vadeli fiyatları 5.895 dolar civarında seyrediyor.

Bir haftada üç kötü haber

Fiyatlardaki dalgalanma Hong Kong’a kayıtlı MMG adlı şirketin Peru’nun Las Bambas kenti yakınlarında yer alan madenindeki bakır konsantrelerini nakletmek için kullandığı yolun göstericiler tarafından kapatılmasının ardından yaşandı. MMG 2016’nın ilk 11 ayında sadece 300 bin ton bakır üretti. Bu dünyadaki 20 milyon tonluk üretimin sadece küçük bir kısmını teşkil ediyor. Ancak MMG haberi bu hafta bakırda arz bozulmasına yönelik üçüncü kötü haber oldu. Dünyanın en büyük iki maden üreticisinden de bakır piyasalarındaki dengeleri bozacak benzer haberleri ajanslar geçti. Bir sendika lideri Reuters’a verdiği demeçte, BHP Billiton’ın, Şili’nin kuzeyinde yer alan dünyanın en büyük Escondida bakır madeninde planlanan grev öncesinde faaliyetlerini durdurmaya başladığını açıkladı.

Endonezya’da Freeport-McMo- Ran Inc’de, yaptığı açıklamada, dünyadaki ikinci büyük bakır madeni Grasberg’de de üretim miktarının azaltacağı konusunda uyarıda bulundu. Bakırda arz sıkıntılarının baş göstermesi, Çin ekonomisinin toparlanma sinyalleri verdiği döneme gelmesi dikkat çekiyor.

Goldman Sachs analistleri hazırladıkları raporda, “Bakır üretimindeki aksaklıkların zamanlaması (Escondida ve Grasberg madenlerinde) çok önemlidir. Çünkü etkileri önümüzdeki üç ay boyunca somut olarak ortaya çıkacak.Değiş tokuştaki bakır stokları halihazırda çok düşük seviyelerde seyrettiğinden, bu grev ve aksaklıklar ikinci çeyrekte beklenen fiziksel ve yaygın sıkılığa neden olabilir.” ifadelerine yer verdi.

100 BİN TONLUK KAYIP UYARISI

Yatırım bankası Goldman Sachs, dünyanın en büyük bakır madeni Escondida’ki işçilerin 20 günlük bir greve gitmesi ve iki numaralı ocak Grasberg’den bir aylık sevkiyat gecikmesinin küresel bakır arzında yaklaşık 100 bin tonluk kayba neden olabileceği konusunda uyarıyor. Bu rakam üç aylık dünya bakır üretimin yüzde 1.8’ine tekabül ediyor. Banka ayrıca işçi sözleşmelerin mart ayında sona ereceği Rio Tinto’nun Utah’daki Bingham Canyon bakır madeninde de sorunların olabileceğini belirtiyor. İş sözleşmelerinin yeniden görüşülmesinden kaynaklanacak riskler yılın dördüncü çeyreğinde tekrar ortaya çıkabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir