'Banka senedinde teknik çalışmalar tamamlandı'

Bankaların aktiflerini menkulleştirerek piyasaya arz etmesini sağlayacak 'banka senedi'nde çalışmalar tamamlandı. 'Banka senedi'ni TCMB de gerektiğinde likidite enjekte etme aracı olarak kullanabilecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, finansal piyasalara sunulacak yeni enstrüman için teknik çalışmaların tamamlandığını açıkladı.  Canikli, 'banka senedi' adlı enstrümanla ilgili detayları da paylaştı. 

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Türkiye Bankalar Birliği Genel Kurulunda yaptığı konuşmasında, bazı makro göstergelerde olumsuzluklar olduğunu ifade ederek, "Enflasyon faiz ve işsizlik oranları gibi, ama bunlar kalıcı değil. Yıl sonunda bu üç makroda tek haneli rakamları göreceğiz." diye konuştu.

Konuşmasında banka senedi projesine değinen Bakan Canikli, şunları kaydetti:

"Bankaların aktiflerini menkulleştirmeye yarayacak bir banka senedi projesi ile ilgili teknik çalışmalar tamamlandı, SPK tarafından regüle edilecek. Banka senedi çalışması Ziraat Bankası'nın üçüncü havalimanı için kullandırdığı kredilere talep geldiği açıklaması sonrası planlandı"

Banka senedi nedir?
'Gayrimenkul sertifikası'ndan sonra finansal piyasalara sunulacak ikinci yeni enstrüman olan 'Banka senedi' ile bankalar aktiflerini herhangi bir formatta menkulleştirerek piyasaya arz edebilecek.  Planlanan banka senedini Merkez Bankası da gerektiğinde likidite enjekte etme aracı olarak kullanabilecek

TCMB rezervleri

Canikli ayrıca, TCMB'nin brüt rezervlerinde yaşanan azalmada sona gelindiğini, bundan sonra TCMB'ye brüt rezervlerini artırma imkanı sunacak bir döneme girildiğini belirtti.

Kıdem tazminatı fon meselesini yakında çözeceklerini kaydeden Canikli, çalışanların kazanılmış haklarında geriye gidiş olmayacağını vurguladı.

'Sektör tekelci fiyat oluşturmamalı'

Sektöre ilişkin beklentilerini de paylaşan Canikli şunları söyledi:

"Beklentimiz bankacılık sektöründe faizleri artıracak şekilde mevduatta bir yarışın olmaması. Ne mevduatın elde edilmesi için aşırı rekabet, ne de bir araya gelerek tekelci fiyat oluşumuna gidilmemesi, bankalardan beklentimiz bu."

Banka dışı finansal araçların yeterince geliştirilemediğini söyleyen Canikli, bu nedenle bütün yükün bankacılık sektöründe olduğunu söyledi.