Borsa referandum sonrasında yükselerek açıldı

Referandum sonrasında Borsa İstanbul 100 endeksi yüzde 0,74 artışla 90.731 puandan güne başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Referandumdan piyasaların beklentilerine paralel “evet” oyu çıkması bu sabah piyasalarda pozitif bir fiyatlama buluyor.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi referandum sonrasında güne 667 puan artışla 90.731 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0.74 oranında değer kazandı.

BIST 100 endeksi referandum öncesindeki son günü yüzde 0,2, haftayı yüzde 1,8 yükselişle 90.063 seviyesinden tamamlamıştı.

Piyasalar ilk etapta referandumdan sonrası beklentiler yerine, belirsizliğin sona ermiş olmasını fiyatlayacağını vurgulayan analistler, hisse senetlerinde pozitif açılışa rağmen yurtdışında olumsuz görünümün alımları sınırlayacağını, 91.500’deki desteğin izlenebileceğini düşünüyor.

Diğer taraftan kısa vadeli tepkilerin sınırlı olacağını düşünen analistler, bundan yapısal reformlara ilişkin gelecek destekleyici açıklamaların takip edileceğini kaydediyor.

Dolarda dalgalanma oldu

Referandum sonrasında yeni haftaya sert düşüşle başlayan dolar/TL, dün akşam ilk işlemlerde 3,6250'yi gördü. Uluslararası piyasalarda artan jeopolitik risklerle bu seviyelerde tutunamayan dolar/TL bu sabah 3,68'in üzerine çıktı. Kurda işlemler saat 10:00 itibariyle 3.66 seviyesinin hemen üzerinde gerçekleşiyor.

Dolar/TL, cuma günü yurt içi piyasalarda 3,69'un üzerinde seyretmiş ve hafta kapanışına yakın uluslararası piyasada 3,7376'ya kadar çıkmıştı.

Bu seviyelere önemli

Analistler, BIST 100 endeksinin 90.000'in üzerinde tutunması durumunda sırasıyla 91.500 ve tarihi zirvesi konumunda olan 93.400 seviyelerinin gündeme gelebileceğini, dolar/TL de ise 3.60 ve 3.55 desteklerinin takip edileceğini söyledi.

Küresel piyasalarda gerginlik sürüyor

Küresel piyasalar yeni haftaya K. Kore gerginliği ile başlıyor. K. Kore'nin hafta sonu fırlattığı balistik füzenin başarısızlığının ardından Trump'ın saldırıya istekli olduğunu belirtmesiyle jeopolitik riskler tırmanmaya devam ediyor.

Bu sabah ilk işlemlerde ABD vadelileri yüzde 0,10 kayıpla işlem görürken, altının onsu 1.295 seviyesini gördü.

Bugün İngiltere ve Almanya Paskalya'dan ertesi nedeniyle kapalı olacak.

Piyasaların gündemi

Yurt içinde bugün işsizlik rakamları, bütçe dengesi ve TCMB beklenti anketi takip edilecek.

Yurt dışında ise hafta genelinde Avrupa'da enflasyon ve Satın Alma Yöneticileri Endeksi verileri, ABD'de de sanayi üretimi ve ABD Merkez Bankası Bej Kitap Raporu takip edilecek.