Bostan: Güzel sürprizlerimiz olacak

İstanbul TALKS İslami Finans Zirvesi'ne katılan TVF Yönetim Kurulu Başkanı Bostan, "Hem İslami finansman, hem de sermaye piyasalarında güzel sürprizlerimiz ve aksiyonlarımız olacak" diye konuştu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Varlık Fonu (TVF) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mehmet Bostan, Birleşik Krallık Başkonsolosluğunda, Türkiye Katılım Bankaları Birliği (TKBB) sponsorluğuyla Sipahiler Events tarafından düzenlenen İstanbul TALKS İslami Finans Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, TVF'yi kurarken yola çıkış motivasyonlarından birisinin de İslami finansı desteklemek olduğunu söyledi.

Türkiye'deki finans sisteminin en temel sorununun aşırı banka dominant yapısı olması olduğunu belirten Bostan, burada bir oyuncunun gelip, buldozer etkisi yapıp yolu açması gerektiğini dile getirdi.

Bostan, kendilerine devredilen varlıkların kompozisyonuna bakıldığında, sermaye piyasaları açısından çok cazip ürünler olduğuna işaret ederek, sözlerine şöyle devam etti:

"İslami finans tarafında da çok ciddi bir potansiyel var. En basiti sahip olduğumuz gayrimenkuller ve buradaki faizsiz ürün sunma imkanları. Biz tabii ki şu anda İslami finans uzmanı değiliz. Ama bu tür paydaşlarla iletişime geçtik ve onlarla beraber bu konunun üzerinde çalışacağız."

"Brexit İstanbul için büyük bir fırsat"

Mehmet Bostan, "Brexit'in aslında İstanbul için çok büyük bir fırsat olduğunu düşünüyorum. Londra şu anda İslami finansmanın dünyadaki bayraktarlığını yapıyor. İstanbul dünyanın bu tarafında, bu anlamda iş birliği kapısı oluşturabilir diye düşünüyorum." dedi.

Bostan, İslami finans ürünlerine sadece faiz hassasiyeti olan insanların ilgisi varmış gibi bir algının olduğunu, ama bunun doğru olmadığını kaydetti. Buradaki fayda ve değer ortaya çıkarılırsa durumun daha iyi anlaşılacağını aktaran Bostan, aslında faizsiz emeklilik ürünlerinin daha başarılı performans gösterdiğini belirtti.

Bostan ayrıca, Türkiye'nin bankacılık alanında birikimi olduğunu, ama sermaye piyasasında İslami finans tarafında zayıf olduğunu bildirdi.

"Amacımız, Türkiye'de finans kesiminde çeşitliliği ortaya çıkarmak"

Yakın dönemde Rusya ile bir anlaşma yaptıklarını anımsatan Bostan, 2-3 anlaşmanın daha gündemde olduğunu, bunu somut iş birliğine dönüştürmenin kendileri için öncelik olduğunu kaydetti.

Bostan, "Hem İslami finansman, hem de sermaye piyasalarında güzel sürprizlerimiz ve aksiyonlarımız olacak." diye konuştu.

Katılım bankacılığı alanında özel sektöre çok iş düştüğünü ifade eden Bostan, şöyle konuştu:

"Konvansiyonel bankacılığın aşırı dominant yapısının bir şekilde kırılması gerektiğini düşünenlerdenim. Bizim grubumuzda da 2 tane büyük konvansiyonel banka var. Dolayısıyla biz burada bankaları eleştirmek açısından söylemiyoruz. Tek amacımız var, Türkiye'de finans kesiminde çeşitliliği ortaya çıkarmak."

Bu konularda ilginizi çekebilir