'Bu yıl reklam yatırımları çift haneli büyüyecek'

Reklamcılar, yılın ikinci yarısından umutlu. Reklamcılar Derneği Başkanı Kayhan Şardan, "Her şeye rağmen çift haneli büyüme olacak. Hiçbir reklamveren yatırımından geri adım atmadı. Güzel bir eylül geçiriyoruz" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Özlem ERMİŞ BEYHAN

Darbe girişimi sonrası ekonominin nabzının nasıl attığına dair önemli bir veri dün yapılan Reklamcılar Derneği toplantısından geldi. Reklamcılar Derneği Başkanı Kayhan Şardan, bu yıl her şeye rağmen reklam yatırımlarının çift haneli büyümesini beklediklerini açıkladı. Reklamverenlerin 15 Temmuz sonrası yatırım planlarından geri adım atmadığını ve reklam kesintisi planlayan şirket olmadığını belirten Şardan, "Temmuz reklam açısından zaten zayıf geçer. Ağustos ve eylül ise çok pozitif geçti. Güzel bir eylül geçirdik. Bu yılın tamamında 7 milyar TL reklam harcamasını görürsek bu normalleşmenin de göstergesi olacak" ifadesini kullandı.

Toplantıda Reklamcılar Derneği üyesi medya ajanslarının verileriyle hazırlanan 2016'nın ilk yarısındaki reklam yatırımları açıklandı. Türkiye'de ilk 6 ayda toplam reklam yatırımı yüzde 14 büyümeyle 3.7 milyar TL'yi buldu. Yatırımların yüzde 53.2’sini televizyon, yüzde 14.75’ini basın, yüzde 22.07’sini dijital, yüzde 6.42’sini açıkhava, yüzde 2.27’sini radyo ve yüzde 1.3’ünü ise sinema reklamları oluşturdu.

Mobilde yüzde 42'lik artış var

Yılın ilk ayında dijital reklam yatırımları büyümesini istikrarlı şekilde sürdürdü. 2015'in ilk 6 ayında yüzde 22 artış gösteren reklam yatırımları bu yıl da aynı oranda artış gösterdi. 2016 yılı ilk 6 ayında dijital reklam yatırımı toplamda 808 milyon TL'ye ulaştı. Bu rakamlara display, mobil ve search de dahil. Dijital reklam yatırımlarındaki dağılım içinde mobil yüzde 41.78'lik artış ile en dikkat çeken reklam alanı oldu. 2016’nın ilk 6 ayında gazetelerin reklam yatırımından aldığı pay azalırken, net reklam gelirinde de yüzde 3.3’lük düşüş gerçekleşti. Toplam gazete reklamı yatırımı geçen yıl aynı dönemde 508 milyon TL iken bu yıl 491.32 milyon TL oldu.

Kristal Elma'ya 15 Temmuz ruhu damga vuracak

Kristal Elma Festivali, 5-7 Ekim tarihlerinde Uniq İstanbul’da gerçekleştirilecek. VW Ana sponsorluğunda, Google ve YouTube desteğiyle düzenlenecek festival çerçevesindeki 28. Kristal Elma yarışmasına yüzde 3’lük bir artışla 2 bin 936 başvuru yapıldı. Festivalin biletleri, katılımı artırmak için geçen yılın üçte biri seviyesine indirildi. Reklamcılar Derneği Başkanı Kayhan Şardan, 15 Temmuz sonrası yarışmaya katılımda düşüş olacağı endişesi yaşadıklarını ancak ne uluslararası konukların gelişinde ne de yarışmaya katılımda hiçbir gerileme olmadığına dikkat çekti. Kayhan Şardan, “Her yıl İZ Ödülleri'ni takdim ediyoruz. Bu yılın iz bırakanları şüphesiz 15 Temmuz şehitleri. Bu nedenle, Kristal Elma yarışmasına başvurulardan elde ettiğimiz gelirin yüzde 10’unu 15 Temmuz Şehitleri Dayanışma Kampanyası'na bağışladık. Uluslararası konuşmacılardan sponsor kuruluşlara, yarışmaya katılan ajanslardan gençlere, dayanışma ruhu bu yılın festivale damgasını vuracak" dedi. Şardan, Arter Ajans'ın sahibi Erol Olçok ve oğlunun yanı sıra Mindshare şirketinden de bir çalışanın 15 Temmuz olaylarında hayatını kaybettiğini hatırlattı.