Bundesbank'tan ABD'ye finans uyarısı

Weidmann, Alman Bild gazetesine yaptığı açıklamada finans sektörüyle ilgili ABD yönetimini uyardı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, 2008'de finansal krizden sonra ABD'nin bankacılık sektöründe yapılan düzenlemelerin yumuşatılmasına yönelik adımların piyasayı bozabileceği uyarısında bulunarak, "Daha önce yapılmış düzenlemelerin kaldırılmasını mutlaka engellemeliyiz." dedi.

Batık kredilerin 10 sene önce büyük finans krizine neden olduğunu hatırlatan Weidmann, "Bundan çıkarılan önemli ders bankaları daha sıkı denetlemekti." ifadelerini kullandı.

Yeni kuralları belli bir süre sonra gözden geçirmenin ve gerektiğinde yenilemenin doğal olduğunu belirten Weidmann, ancak şu aşamada geriye dönmenin hata olacağını vurguladı.

Bundesbank Başkanı Weidmann, "Daha önce yapılmış düzenlemelerin kaldırılmasını mutlaka engellemeliyiz. Araştırmalara göre ABD ve Avrupa'da sağlam durumdaki işletmeler kredi almaya devam ediyor. Büyümenin yavaşlaması uygun finans kaynaklarının yokluğu nedeniyle oluşmadı." dedi.

Obama yönetimi, dünya ekonomisini çöküşün eşiğine getiren 2008 finansal krizinin tekrar etmemesi için Wall Street'e yeni düzenlenmeler getiren “Dodd-Frank Wall Street Reformu ve Tüketicinin Korunması” yasasını 2010 yılında uygulamaya geçirmişti.

Reformlar çerçevesinde sermaye piyasası türev araçları, karmaşık piyasa işlemleri ve şirket yöneticilerinin ikramiyeleri hükümetin denetimine tabi tutulmaya başlandı. Uluslararası Para Fonu ve Dünya Bankası gibi önemli kuruluşlara göre, Amerikan finans sistemi Dodd-Frank sayesinde geçmişe kıyasla daha istikrarlı ve dirençli hale geldi.

ABD Başkanı Donald Trump, selefi Barack Obama’nın 2008-2009 finansal krizinin ardından getirdiği finansal regülasyonların gevşetilmesini öngören başkanlık kararnamesini bu ay başında imzalamıştı.

Bu konularda ilginizi çekebilir