Dış borsalar karışık bir seyir izliyor

Küresel piyasalar Fed yetkililerinin açıklamalarıyla dalgalanmaya devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalar karışık bir görünüm ortaya koyarken, bugün de ABD Merkez Bankası (Fed) yetkililerinin açıklamaları takip edilecek.

ABD'de dün ABD Merkez Bankası (Fed) Chicago Şubesi Başkanı Charles Evans ile Minneapolis Şubesi Başkanı Neel Kashkari'nin açıklamaları piyasalar üzerinde etkili oldu. Evans, bu yıl üç kez faiz artırılmasının kesinlikle mümkün olduğunu belirterek, "Bununla birlikte faiz artış sayısı değişebilir. Üç olabilir, iki olabilir. Eğer ekonomi gerçekten hızlanırsa dört olabilir." ifadelerini kullandı.

Kashkari ise faiz artışına, enflasyonun hala bankanın yüzde 2 hedefinin altında olması nedeniyle karşı çıktığını açıkladı. Dün New York borsasında karışık seyir izlendi.

Dow Jones endeksi yüzde 0,04 ve S&P 500 endeksi yüzde 0,20 değer kaybetti. Nasdaq endeksi ise 0,53 puan değer kazanarak 5.901,53 puanla yatay seviyeden kapanırken, gün içinde 5.915 puanla tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaştı.

Analistler, bugün Fed Cleveland Şubesi Başkanı Loretta Mester ile Kansas City Şubesi Başkanı Esther George un konuşmalarının ve ABD cari işlemler verisinin takip edileceğini belirtti.

Fransa da cumhurbaşkanı adaylarının "açık oturum" sınavı

Avrupa tarafında, Fransa cumhurbaşkanı seçimleri ile İngiltere'nin Avrupa Birliğinden (AB) çıkış süreci (Brexit) ana gündem maddeleri olarak öne çıktı. Avrupa borsaları, İngiltere hariç düşüşle kapandı. Dün Almanya da DAX endeksi yüzde 0,35, Fransa da CAC 40 endeksi yüzde 0,34 ve İtalya da FTSE MIB 30 endeksi yüzde 0,53 değer kaybederken, İngiltere de FTSE 100 endeksi yüzde 0,07 artış gösterdi.

Fransa'da cumhurbaşkanı seçimlerine katılacak olan ve anketlerde en fazla şans verilenler arasında yer alan 5 aday, dün akşam televizyonda canlı yayınlanan açık oturumda kozlarını paylaştı.

TF1 kanalındaki tartışmaya aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi lideri Marine Le Pen, bağımsız aday Emmanuel Macron, merkez sağdaki Cumhuriyetçi Parti adayı François Fillon, Sosyalist Parti adayı Benoit Hamon ile radikal solun adayı Jean-Luc Melenchon katıldı.

Adayların, yaklaşık 3,5 saat süren açık oturumda ekonomi, eğitim, göç, göçmenler, güvenlik, asayiş, laiklik ve tesettür mayosu konularındaki hararetli tartışması damgasını vurdu. BFM kanalının anketine göre, bu konuda seçmenlerin yüzde 29'u Macron u, yüzde 20'si de Melenchon'u ilk iki sırada gösterdi. Fillon ve Le Pen'in yüzde on dokuzar beğenilme oranını yakaladığı sıralamada, Hamon yüzde 11 ile sonuncu oldu.

Analistler, Avrupa'da veri akışının zayıf olduğu bugün, İngiltere Merkez Bankası Başkanı Mark Carney nin açıklamalarının takip edileceğini, İngiltere de TÜFE verisinin ve Fransa cumhurbaşkanı adaylarının konuşmalarının yansımalarının izleneceğini kaydetti.

Asya tarafında ise Japonya da yüzde 0,34 azalışla 19.455,88 puandan kapandı. Çin de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,12 değer kazancıyla seyrediyor.

Asya yükselişte

Asya borsaları bugün 15 ayın zirve seviyelerini gördü.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.4 yükselerek 15 ayın zirvesine çıkarken, teknoloji ağırlıklı Kore hisseleri iki yılın zirvesini, Hong Kong hisseleri ise bir buçuk yılın zirvesini gördü.

Japon Nikkei endeksi ABD Hazine getirilerindeki düşüş ve ihracatçı hisselerindeki gerilemeden etkilenen finans hisselerinin etkisiyle yüzde 0.3 kayıp yaşadı.

Asya borsaları, güçlü küresel ekonomik büyüme sinyallerinden destek bulsa da dünyanın en güçlü ekonomilerinin liderlerinin bir araya geldiği G20 toplantısında küresel ticaretin serbest ve açık olmasına dair bağlılıklarını bildiren bir söylemi terk etmesi ve gittikçe daha korumacı hale gelen ABD'yi kabul ettiği sinyallerini vermesiyle bu yöndeki endişeler arttı.