Dış borsalarda Trump tedirginliği

Küresel piyasalarda Donald Trump'ın göreve başlaması öncesinde temkinli bir seyir izleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda, tahminleri aşan dördüncü çeyrek Çin büyüme verisi ve Fed Başkanı Janet Yellen'in beklendiği kadar para politikasında sıkılaştırma yanlısı olmayan açıklamalarına rağmen ABD Başkanı seçilen Donald Trump'ın göreve başlaması öncesinde temkinli bir hava hakim.

Donald Trump, bugün saat 20.00'de başlayacak törende, ABD'nin 45'inci başkanı olarak yemin edecek ve ardından bir konuşma yapacak. Trump'ın, konuşmasında, ekonomik planlarına ilişkin detaylar verebileceği tahmin ediliyor.

Çin'de gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) dördüncü çeyrekte yüzde 6.8 ile yüzde 6.7 olan tahminlerin üzerinde büyüdü. Artan kamu harcamaları ve rekor kıran banka kredilerinin desteklediği ekonomik büyüme Çin borsalarının yükselmesini sağladı ancak Asya genelinde piyasaları oynatamadı.

Asya borsaları

Bugün Çin'de açıklanan büyüme ve sanayi üretim verilerindeki artışların etkisiyle kapanışa yakın Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,7, Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 yükseldi.  

Bugün açıklanan rakamlara göre Çin ekonomisi 2016'nın tamamında beklentilere paralel yüzde 6.7 büyüdü.

Manşet büyüme rakamları yatırımcılar için tatmin edici gözükse de, yıllar süregelen kamu harcamaları ve borçlanmadaki devasa artıştan kaynaklanan finansal risklere Çin yönetiminin nasıl hakim olacağı endişe yaratıyor.

Çin'de konut piyasasının yavaşlaması ve zorlu yapısal reformların yanı sıra Trump'ın korumacılık politikalarını olduğu gibi hayata geçirmesi halinde ihracatta ortaya çıkabilecek sorunlar ekonominin 2017'de karşı karşıya olduğu temel tehlikeler arasında bulunuyor.

Yellen piyasalara destek oldu

Yellen'in bugünkü açıklamalarında ABD para politikasında değişikliklerin kademeli yapılmasının ihtiyatlı olacağını belirterek, beklentilere kıyasal nispeten para politikasında daha az sıkılaştırma yanlısı ifadeler kullanması doların değer kaybetmesine yol açtı.

Yellen'in bugünkü konuşması, faiz artırmak için gereğinden uzun beklenmesi halinde "ya yüksek enflasyon ya finansal istikrarsızlık veya her ikisi birden kötü sürprizler olarak karşımıza çıkabilir" uyarısında bulunduğu Çarşamba günkü konuşmasına kıyasla daha sakin bir konuşma olarak niteleniyor.

ABD borsaları

Dow Jones endeksi dün düşüşünü üst üste 5'inci işlem gününe taşıdı ve günü yüzde 0,34 azalışla tamamladı. S&P 500 endeksi yüzde 0,36, Nasdaq endeksi ise yüzde 0,28 geriledi.

Avrupa borsaları

Avrupa tarafında, dün Avrupa Merkez Bankasının (ECB) beklentiler doğrultusunda faizlerde ve varlık alım programında değişiklik yapmamasının ardından avro/dolar paritesi 1,06'nın altını test etse de son 10 gündür içinde hareket ettiği 1,06-1,07 bandı içinde dengelendi. ECB Başkanı Mario Draghi, düzenlediği basın toplantısında, özellikle enflasyon görünümünün daha az elverişli hale gelmesi durumunda büyüklük veya süre açısından varlık alım programını artırmaya hazır olduklarını söyledi. Söz konusu gelişmelerle Almanya'da DAX endeksi dün yatay bir seyir izlerken, İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,54, Fransa'da CAC 40 endeksi ise yüzde 0,25 değer kaybetti.

Bu konularda ilginizi çekebilir