Dolar, 3 liranın üzerindeki seyrini sürdürüyor

Dolar/TL, gelişmekte olan piyasalardaki bozulmanın etkisiyle 3 civarındaki seyrini sürdürüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL, gelişmekte olan ülke piyasalarında Deutsche Bank başta olmak üzere Avrupa bankacılık sistemine ilişkin endişeler ABD'de faiz artışlarının giderek yaklaştığı algısının da gelişmekte olan ülke piyasalarında yarattığı riskten kaçışın etkisiyle 3 civarındaki seyrini sürdürüyor.

Dolar/TL, dün gün içinde 3.01'e kadar yükseldikten sonra günü 2.9975 civarında tamamladı. Kur bu sabah saatlerinde ise 3.0006/3.0008 seviyesinde işlem görüyor.

Dün akşam 3.1650 civarında işlem gören sepet bazında TL aynı saatte 3.1818/3.1838; 3.3460 civarında olan euro/TL ise 3.3643/3.3645 seviyesinde bulunuyor.

DÖVİZ PİYASALARINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Bankacılar küresel piyasalardaki ve petrol fiyatlarındaki seyrin yakından takip edileceğini belirtirken ABD'de açıklanacak kişisel gelirler, çekirdek PCE, Chicago PMI ve Michigan tüketici güven endeksi verileri izlenecek.

Bankacılar kurda dün yaşanan sert yükselişte Fed beklentilerinin yanı sıra petrol fiyatlarındaki artışın ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın OHAL'in uzatılması yönünde yaptığı açıklamaların da etkili olduğu belirtmişlerdi.

Öte yandan Deutsche Bank'a ilişkin devam eden endişeler piyasalardaki satış basılarını tetikleyen bir diğer unsur olmaya devam ediyor. Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın hisseleri, bankanın bazı hedge fon müşterilerinin banka üzerinden tuttukları pozisyonları kapattıklarını ve nakit paralarını çektiklerini iddia eden haberin ardından geriledi. Bu durum hedge fonların karşılıklı işlem yaptığı kişilerin bankayla iş yapmaktan kaçındığına işaret ediyor.

Banka hakkındaki endişelerin temelinde ise, ABD Adalet Bakanlığı'nın usulsüz konut kredisine dayalı menkul kıymet satışları nedeniyle bankaya verdiği 14 milyar dolarlık ceza bulunuyor.

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC), 2008 yılından bu yana ilk defa üretimin sınırlandırılması anlaşmasına varması ise petrol fiyatlarını ve kurları etkileyen bir diğer unsur olmaya devam ediyor. Petrol fiyatlarındaki artış başta petrol ihracatçıları olmak üzere gelişmekte olan ülke piyasalarına olumlu yansısa da, Türkiye'nin enerji maliyetlerini artırması nedeniyle TL'nin diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışmasına neden oluyor.

Moody's sonrası ise büyük fonların Türkiye'ye ilişkin hareketleri izleniyor.

Riskten kaçınan bazı büyük uluslararası fonlar sadece en az iki yatırım yapılabilir nota sahip ülkelerin varlıklarına para yatırabiliyorlar. Moody's not indiriminin ardından üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu arasında Türkiye'ye yatırım yapılabilir düzeyde not veren tek kuruluş olarak Fitch kaldı.