Dolar son 1 ayın en düşüğünden döndü

Haftaya düşüşle başlayan dolar/TL, 3,5850 seviyesine kadar geri çekildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Haftanın ilk gününe düşüşle başlayan dolar/TL, sabah saatlerinde 3,5873 ile son bir ayın en düşük seviyesini gördü.

Öğle saatlerine doğru yeniden yükselişe geçen kurda işlemler saat 17.20 itibarıyla yüzde 0,3 değer kazanımıyla 3,62'nin üzerinden geçiyor. 

DÜNYA'ya özel açıklamalarda bulunan Destek Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, dolardaki düşüşü şu şekilde değerlendirdi;

"ABD başkanı D. Trump’ın önemli vaatleri arasında yer alan yeni sağlık yasasıyla ilgili tasarının meclisten geri dönmesi küresel piyasalarda endişe yaratırken, bu gelişme yeni haftada yeni fiyatlamaları beraberinde getirdi. Başta ABD piyasaları olmak üzere global piyasalarda satışların derinleştiğini ve altın gibi güvenli varlıklara yönelimin arttığını görüyoruz. ABD 10 yıllık tahvil faizleri de bu sebeple düşüşlerini hızlandırdı.

Genel risk iştahının arttığı dönemlerde Türk Lirası gibi gelişmekte olan ülke para birimleri de değer kaybederdi. Fakat yeni haftada tüm gelişmekte olan ülke para birimlerine göz attığımızda, hemen hemen hepsinin dolara karşı güçlü durduğunu görüyoruz. Güney Afrika Randı ve Meksika Pezosu, bu yükselişte başı çeken para birimleri olurken, Türk Lirası’nın da bu hareketten nemalandığını belirtebiliriz. Trump’ın kritik yasayı onaylatamaması bir imaj kaybı yaratırken, para piyasaları açısından baktığımızda ise, diğer reformların da hayata geçirilemeyeceği endişesi doğmuş oldu. Yani doların değerlenemeyeceği beklentisinin fiyatlandığını gördük.

Kurda düşüşte global dolar endeksi düşüşü etkili olsa da, içeride TCMB’nin kritik adımlarının etkili olduğunu ayrı bir yerde değerlendirmek gerekiyor. Bilindiği üzere TCMB haftalık repo ihalesi açmayarak ve piyasadaki fon talebini "Geç Likidite Penceresi" dediğimiz yüksek faiz aralığına yönlendirerek TL varlıklarını uzun bir süredir destekliyordu. Piyasalarda dolar yükselişi olduğu dönemlerde dahi dolar/TL'de TCMB etkisiyle yükselişler sınırlı kalıyordu.

Özetlemek gerekirse hem dolar endeksinin zayıf seyri, hem TL varlıklarının yükselişi, haftanın ilk işlem gününde dolar/TL’yi 3.6000’ın altına indirdi. Teknik olarak izlenene 3.6150-3.6400 direnç bölgesi altında kaldığı sürece kurda gevşemelerin devam ettiğini görebiliriz. Düşüşlerde 3.5700-3.5500’ler doların ilk soluklanacağı bölgeler olarak gündeme gelebilir."