Dolar 3,61 seviyesinde

Dün 3,62-3,63 seviyesinde yatay bir seyir izleyen dolar/TL, bu sabah uluslararası piyasada 3,61 seviyesinde güne başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) geçen hafta gelişmekte olan ülke piyasalarına pozitif yansıyan faiz kararı ardından Merkez Bankası'nın (TCMB) fonlama maliyetini beş yılın yeni zirvesine taşımasıyla dolar/TL'deki yukarı baskı oldukça zayıf seyretmeye devam ediyor.

Dün günü 3.63'ün hemen altında tamamlayan dolar/TL bugün ise güne 3.6150/3.6218 seviyesinden başladı. Sepet bazında TL 3.7531/3.7605, euro/TL 3.8910/3.8987 seviyesinden işlem gördü.

Bankacılar Fed'in yeterince kuvvetli olmayan açıklamaları sonrası gelişmekte olan para birimlerine yönelik iyimserlik yaşandığını bu kapsamda Fed yetkililerinin hafta boyunca devam edecek açıklamalarının takip edileceğini belirttiler.

Bugün iç piyasalarda Hazine ihalesi haricinde takip edilecek bir gelişme yok. Küresel piyasalar, jeopolitik gelişmeler ve AB ile gerilen ilişkiler izlenmeye devam edilecek.

Hazine bugün 13 ay vadeli kuponsuz devlet tahvilini yeniden ihraç edecek. Hazine'nin bu ihraç ile Mart ayı borçlanma programını da tamamlamış olacak ancak ihalenin kısa vadeli olması nedeniyle piyasa etkisi yaratması beklenmiyor.

Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanılmaya başlanan geç likidite penceresi faizini geçen hafta Perşembe günü 75 baz puan artırması sonrası Cuma gününden itibaren attığı likidite adımlarıyla bu artışı fonlama maliyetine yaklaşık 50 baz puan yükseliş olarak yansıttı.

Bu adımla TCMB'nin TL'deki değer kaybı ve negatif ayrışma trendini tersine çeviren likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti dün de beş yılın yeni zirvesi olan yüzde 11.30 seviyesinde bulunuyor.

Bu artış bir önceki haftaya göre 50 baz puan bir sıkılaştırma anlamına gelirken, Ocak ayına göre bakıldığında sıkılaştırma 300 baz puana ulaşmış oldu. TCMB'nin Ocak ayı ortasında fonlama maliyeti yüzde 8.30 civarındaydı.

Moody's 17 Türk bankasını değerlendridiMoody's 17 Türk bankasını değerlendridi