Dolar 3.65'in üzerine çıktı

Dün 3,62 seviyesinin hemen altında günü kapatan dolar/TL, ABD'de Trump'ın ve Fed başkanlarının açıklamaları sonrası uluslararası piyasada 3,65'in üzerinde işlem görüyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL'de geçen haftanın son gününde gelişmekte olan ülkelere yönelik risk iştahının zayıflaması sonrası başlayan yükseliş eğilimi ABD Merkez Bankası yetkilileri ve ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları sonrası da devam etti.

Dolardaki küresel değer kazancı trendine bağlı olarak dolar/TL bu sabah güne 3.65'li seviyelere yükselerek başlarken bankacılar küresel PMI verileri başta olmak üzere veri gündeminin takip edileceğini söylediler.

Dün akşam saatlerinde 3.62 civarında işlem gören dolar/TL dolardaki global değer kazancı ile bu sabah güne 3.65 civarında başladı. Kur sabah 3.6480/3.6526 seviyesinde işlem görüyor.

Öte yandan dün akşam saatlerinde 3.7450 civarındaki sepet bazında TL bu sabah aynı saatte 3.7462/3.7490, 3.8350 civarındaki euro/TL ise 3.8472/3.8510 seviyesinde bulunuyor.

Fed yetkililerinin bu ay faiz artırımı yapılabileceği beklentilerini kuvvetlendiren açıklamalarının ardından değer kazanan dolarda piyasalar üzerinde yakından izlenen ancak pek ayrıntı içermeyen ABD Başkanı Donald Trump'ın ilk yıl politikaları hakkındaki konuşmasından daha belirleyici oldu.

Risk iştahındaki düşüş borsayı etkilemediRisk iştahındaki düşüş borsayı etkilemedi

 Doların altı önemli para birimi karşısındaki performansını izleyen dolar endeksi ise yüzde 0.4 yükselerek 101.56 oldu.

En kıdemli Fed yetkililerinden New York Fed Başkanı William Dudley, para politikasını sıkılaştırma gerektiren koşulların "çok daha ikna edici" hale geldiğini söyledi.

San Francisco Fed Başkanı John Williams ise ekonominin tam istihdama gelmesi, enflasyonun yükselişe geçmesi ve ABD yönetiminin hayata geçirmesi olası vergi indirimi planlarıyla birlikte faiz artırımı konusunda "Ben artık ertelenmesine ihtiyaç görmüyorum... Bence Mart toplantımızda faiz artırımı ciddi şekilde değerlendirmek üzere gündemde olacak" dedi.

Trump ise Kongre'ye hitaben yaptığı konuşmada, ABD'nin göçmen kabul sisteminde geniş kapsamlı değişiklik önerisinde bulundu ve orta sınırlar için vergileri indireceğine söz verdi ancak herhangi ayrıntı vermedi.

Bugün iç piyasada Şubat ayı PMI verileri, TİM Şubat ayı öncü ihracat verileri, İTO Şubat ayı öncü enflasyon verileri açıklanacak. Dış piyasalarda ise PMI verileri, Almanya işsizlik ve TÜFE verileri ile ABD ISM imalat endeksi takip edilecek.

Trump Kongre'deki ilk konuşmasını yaptıTrump Kongre'deki ilk konuşmasını yaptı

'Fed'in faiz artırma ihtimali çok güçlendi''Fed'in faiz artırma ihtimali çok güçlendi'