Dolar 3.70'in üzerinde kaldı

Gün boyunca 3.70 - 3.73 aralığında dalgalanan TL, Fed'in martta faiz artıracağı beklentisi ve iç risklerle baskı altında kalmaya devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) martta faiz artırımına kesin gözüyle bakılmasının ardından yüksek enflasyon, referandum ve jeopolitik gelişmeler gibi iç risklerin ağırlığını taşıyan TL baskı altında kalmaya devam ediyor.

Bugün piyasaları etkileyen önemli bir haber akışı olmamasına karşın dolar/TL 3.70-3.73 bandında her iki yönlü dalgalanırken, TL dolar karşısında em kötü performans gösteren para birimlerinden biri oldu.

Bu sabah 3.7102/3.7164 seviyesinde olan dolar/TL, piyasaların kapanış saatleri itibariyle 3.7145/3.7155 seviyesinde işlem görüyor.

Bu sabah 3.8220/3.8270 seviyesinde olan sepet bazında TL aynı saatte 3.8247/3.8254, 3.9338/3.9390 seviyesindeki euro/TL ise 3.9346/3.9359 seviyesinde bulunuyor.

Bankacılar Fed'in faiz artırımı karşısında TCMB'nin mevcut para politikasını sürdürme ihtimalinin de TL'yi baslılayan önemli bir unsur olmaya başladığını belirtiyorlar.

TCMB geçen hafta başlattığı likiditeyi sıkılaştırma adımlarını kuvvetlendirerek bugün de devam ettiriyor. Bankacılar bugün itibarıyla ortlama fonlama maliyetinin yüzde 10.62'ye yükseldiğini hesaplarken bu geçen hafta başına göre 20 baz puanın üzerinde bir sıkılaştırma anlamına geliyor.

Fed'in faiz artırımına kesin gözle bakılıyor

Fed Başkanı Janet Yellen, Cuma günü yaptığı konuşmada ABD ekonomisinde ani bir bozulma olmadığı sürece faizlerin mart ayında artırılacağını teyit niteliğinde açıklamalarda bulundu.

Fed'in 14-15 Mart'taki toplantısında faizleri 25 baz puan artırması, ABD para piyasası vadeli işlemlerine göre neredeyse yüzde 90 oranında fiyatlanıyor. Kontratlar Eylül ayında ikinci bir artırım yapılacağına da işaret ediyor.

ALB Foreks Yönetmeni Onur Altın, Fed'in Mart'ta faiz artırması halinde kendi iç riskleri nedeniyle TL'nin yaşanacak sermaye çıkışlarının etkisini daha fazla hissedeceğini söyleyerek, "Yellen'ın Cuma günkü konuşması ardından Mart'ta faiz artırımına kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan içerde enflasyonda yükseliş ve referandum riski söz konusu. Bütün bunlar TL'yi olumsuz etkileyen ve diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrıştıran unsurlar. ABD'den gelecek verileri önümüzdeki günlerde TL'nin daha sert tepki göstermesine neden olabilir. TCMB'nin 16 Mart'taki toplantısına kurda hangi seviye ile girildiği çok önemli olacaktır" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir