Kritik hafta hareketli başladı

Ve piyasalar, Fed ve TCMB'nin faiz karalarını açıklayacağı kritik haftaya girdi. Güne hızlı başlayan ve 3,75'i geçen dolar, öğle saatlerinde yeniden düşüşe geçti. Euro ise 4 liradan geri geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bu haftanın piyasalar açısından en önemli iki gündemi; 15 Mart'ta Amerikan Merkez Bankası'nın (Fed) ve 16 Mart'ta TCMB'nin vereceği faiz kararı...

Analistlere göre, oldukça önemli bir gündeme sahip olacak bu hafta, dünya piyasaları için önümüzdeki 2-3 aylık dönemin trendini belirleyebilir. Fed'in 25 baz puanlık faiz artırımına gitmesi sürpriz olmayacak. 

TCMB'nin ise küresel dalgalar karşısında para politikasında sıkılaşmayı sürdürmesi bekleniyor. Bazı uzmanlar, Merkez Bankası’nın normal kanallar içinde piyasaya verdiği para miktarını azaltmasını ve fonlama faizini geç likidite faizi olan yüzde 11’e yaklaştırmasını öngörüyor.

Dolar 3.74 ile haftaya başlıyor

Dolar/TL geçtiğimiz hafta, Fed'in faiz artırımını artırma ihtimalinin artmasıyla yükseliş trendinde idi. Haftanın son gününe 3,76'dan başlayan dolar/TL ABD tarımdışı istihdam verisinin ardından 3,73'e geriledi. Düşüşü TCMB'nin likidite adımları da destekledi.

Geçtiğimiz hafta yaşanan bu geri çekilme sonrasında yeni hafta döviz piyasaları için oldukça hareketli başladı. Sabah ilk işlemlerde 3.74 seviyesinde olan dolar kuru, bir ara 3.7540'a kadar çıktı. Sonrasında yönünü aşağı çeviren kurda işlemler öğle saatleri itibariyle 3.74 seviyesinden gerçekleşiyor. 

Euro, 4 liranın üzerini denedi

Euro/TL ise sabah saatlerinde 4 liranın üzerini test etti. 4.0129 seviyesini gören euro/TL, öğle saatlerinde 3.99 seviyelerinde.

Eurodaki hareketlenmede, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) tahvil alım programı sona ermeden faiz artırıp artıramayacağı konusundaki belirsizlik de etkili oluyor.

Hollanda gerilimi de izleniyor

Piyasalar hafta genelinde merkez bankalarının kararlarını beklerken, bugün ise ocak ayına ilişkin cari açık verileri ve Hollanda ile yaşanan gerilim takip edilecek.

TL'de 'pozitif ayrışma' beklentisi artıyorTL'de 'pozitif ayrışma' beklentisi artıyor

  

ABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştıABD'de tarım dışı istihdam beklentileri aştı