Dolar, Fed sonrası yükselişe geçti

Hafta başından bu yana düşüş eğiliminde olan dolar/TL, dün 3,6385 ile son 5 haftanın en düşük seviyesini gördü. Fed Başkanı Yellen'ın konuşması sonrası yükselişe geçen kur 3,65 seviyesinde...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik artan risk iştahı ve TCMB'nin para politikasında sıkı duruşunu devam ettirmesi ile dolar/TL'de hafta başından beri yaşanan aşağı yön Amerikan Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamalarıyla terse döndü.

Fed Başkanı Yellen, dün yaptığı konuşmada önümüzdeki aylarda faizlerin artabileceği sinyallerini verdi. Yellen Fed'in önümüzdeki toplantılardan birinde büyük ihtimalle faizleri artırmak durumunda olabileceğini ve faiz artışı kararının ertelenmesinin, Fed'in politika komitesinin eğrinin arkasında kalmasına neden olabileceğini de söyledi.

Faiz artırımını geciktirmek doğru değilFaiz artırımını geciktirmek doğru değil

Dün 3.6385'e kadar gerileyerek 5 haftanın en düşük seviyesini test eden dolar/TL, Fed öncesi ise 3.64'lü seviyelerde işlem görüyordu. Kur bu sabah ise güne saat 08.48'de 3.6512/3.6530 seviyesinde başladı.

Dün aynı saatlerde 3.8740 civarındaki euro/TL ise 3.8628/3.8652 seviyesinde bulunuyor.

Uzmanlar, dolar/TL'de Fed kaynaklı yaşanan yükselişin genel anlamda TL'ye yönelik iyimserliği tamamen ortadan kaldıracak kuvvette olmadığını belirtirken, küresel piyasalar ve iç siyaset takip edilmeye devam edilecek.

İç piyasada bugün ocak ayı bütçe gerçekleşmeleri ile kasım dönemi işsizlik açıklanacak. Dış piyasalarda ise ABD TÜFE, perakende satışlar, New York Fed imalat endeksi ve sanayi üretimi verileri beklenecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir