Dolar haftaya yatay başladı

Geçtiğimiz hafta kapanış seviyelerinden yeni haftaya başlayan dolar kurunda Hazine ihaleleri, yurtdışı piyasalar ve jeopolitik gelişmeler izlenecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TÜFE'nin yıllık bazda çift haneye yükselmesi ardından Cuma günü yönünü yukarı çeviren dolar/TL'de TCMB'nin sıkılaştırmayı bir miktar artırması daha fazla yükselişi sınırlarken, piyasalar bugün Hazine ihaleleri, jeopolitik gelişmeler ve dış piyasaları izleyecek.

Cuma günü enflasyon verisi ardından 3.74 seviyesini aşan, sonrasında kapanışı 3.7225/3.7247 seviyesinde gerçekleştiren dolar/TL, bu sabah 3.7102/3.7164 seviyesinde güne başladı.

Cuma günü 3.8281/3.8305 seviyesinde olan sepet bazında TL bu sabah 3.8220/3.8270, 3.9332/3.9364 seviyesindeki euro/TL ise 3.9338/3.9390 seviyesinde bulunuyor.

Yurtiçinde bugün açıklanacak önemli bir veri bulunmazken, Hazine 2 Mart 2022 itfalı altı ayda bir yüzde 5.5 kupon ödemeli sabit kuponlu tahvili ilk kez, 14 Ocak 2026 itfalı altı ayda bir yüzde 1.35 reel kupon ödemeli 9 yıl vadeli TÜFE'ye endeksli tahvili yeniden ihraç edecek.

Yurtdışında ise saat 18:00'de açıklanacak olan ABD fabrika siparişleri verisi izleniyor.

Diğer taraftan Suriye konusundaki gelişmeler de piyasalarda yakından izleniyor.

Merkez Bankası (TCMB) yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyon miktarını bugün 12 milyar TL olarak belirledi. Piyasadaki likidite ihtiyacı nedeniyle bankaların bugün de geç likidite penceresi (GLP) imkanından yararlanması bekleniyor.

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, Fed Başkanı Janet Yellen'ın Cuma günü martta faiz artışı sinyali veren konuşmasının ardından dolarda global bazda güçlülük eğilimnin devam ettiğini söyleyerek, "Dolar/TL'de de buna paralel kurda yukarı eğilim devam ediyor. Bu hafta Cuma günü açıklanacak ABD istihdam verisi önemli. Ücretlerde beklentiye paralel artış gelirse bu durumda Mart'ta faiz artırımı kesinleşecek ki Fed opsiyonları da Mart'ta yüzde 96 oranda artış fiyatlıyor" dedi ve şöyle deavm etti:
"Bu hafta dolar/TL'de yön yukarı olacaktır, 3.80'in üzerine artış potansiyeli bulunuyor. Global gelişmelerin yanı sıra içerideki siyasi gelişmeler ve jeopolitik endişeler de kur üzerinde baskı unsuru olmaya devam edecektir. Volatilite geri dönmüş gibi görünüyor, TCMB'nin sıkılaştırma adımları aşısı değer kaybını önleyici olabilir ancak kuru çok aşağı döndüreceğini sanmıyorum."

Fed Başkanı Janet Yellen, Cuma günü yaptığı konuşmada ABD ekonomisinde ani bir bozulma olmadığı sürece faizlerin Mart ayında artırılacağını teyit niteliğinde açıklamalarda bulundu. Fed'in 14-15 Mart'taki toplantısında faizleri 25 baz puan artırması, ABD para piyasası vadeli işlemlerine göre neredeyse yüzde 90 oranında fiyatlanıyor. Kontratlar Eylül ayında ikinci bir artırım yapılacağına da işaret ediyor.

Dolar, ABD'de faizlerin artırılacağı beklentisiyle geçen hafta değer kazandıktan sonra bugün kâr realizasyonuyla geriledi.

İşlemciler, Kuzey Kore'nin fırlattığı ve Japonya karasularına inen balistik füzelerin risk iştahını azalttığını belirttiler. Güvenli liman Japon yenine talep artarken, ABD Hazine tahvil getirileri gerileyerek doların çekiciliğini azalttı.

TCMB'nin Cuma günü yüzde 9.25'ten sağladığı fonlamayı bir miktar azaltarak bankaları yüzde 11'den gecelik piyasadan daha çok borçlanmaya yöneltmesiyle, beş yılın zirvesinde stabil bir seyir izleyen fonlama maliyeti geçen hafta başına göre 10 baz puanın üzerinde bir artışla yüzde 10.53'ten günü tamamladı.

TL geçen hafta dolar karşısında diğer gelişmekte olan ülke para birimleri gibi değer kaybetmiş ancak jeopolitik endişeler TL'deki kayıpların daha fazla olmasına neden olmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir