Dolar, beklemeye geçti

Fed'in faizi beklendiği gibi artırması sonrası dolar/TL 3.67 seviyesine kadar indi. Bugün TCMB'nin faiz kararı beklenirken kur 3.67 seviyelerinde.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Merkez Bankası (Fed), dün sonuçlanan mart ayı toplantısında beklentilere paralel faizleri
yükseltmesine karşın, bu yıl için artış sayısına dair tahminlerini değiştirmezken, dolar/TL 3.67'li seviyelere geriledi. İstanbul serbest piyasada dolar 3,6770, euro 3,9470 liradan güne başladı. Dolar kuru saat 10.34'te 3,6777'den işlem görürken, euro/TL 3,9550 seviyesinde yer aldı. 

Dün akşam Fed faiz kararı öncesi 3.71 seviyesinin altını test eden dolar/TL, kararın ardından 3.67 seviyelerine kadar indi. TL, dolar karşısında yüzde 1.7 prim yaptı.  Euro/dolar 1,0696 seviyesini görürken, Euro/TL ise 3.94'ün altını denedi. Bu sabah ise Euro/TL 3.96 seviyelerinde.

Merkez Bankası'nın bugün alacağı faiz kararı sonrası kurda hareketlilik artabilir. Faiz koridorunun üst bandında ve geç likidite penceresinde artırım bekleniyor. Analistlere göre, TCMB'nin pas geçmesi durumunda TL kazançlarının bir kısmını geri verebilir.

HSBC Portföy Stratejisti İbrahim Aksoy, Yellen'ın konuşması ve projeksiyonların Fed'in faiz artışları ve bilançonun küçültmesi konusunda son haftalarda piyasalarda oluşan kaygıların kısa vadede azalmasını sağlayacak türden olduğunu söyledi.Karar ve açıklamaların dolar-negatif olduğunu söyleyen Aksoy, Fed sonrası TCMB'den faiz artışı beklentilerinin azalmış olabileceğini ancak bu konuda henüz yeni anket olmadığını söyleyerek, "Fed'den dolar-pozitif bir açıklama gelmemesiyle birlikte TCMB'nin bugün geç likidite penceresi borç verme faiz oranı dahil kısa vadeli faiz oranlarını sabit tutma ihtimalinin yüksek olduğu konusundaki görüşümüzü koruyoruz" dedi.
TCMB'nin bugün beklemede kalmasının liranın EM ortalamasına göre daha zayıf bir performans göstermesine ve değer kaybına neden olabileceğini söyleyen Aksoy, "Geç likidite faiz oranında artışa gitmesi durumunda piyasanın dolar kurunda 3.64 desteğini aşağı yönlü kırmayı deneyebilir" dedi.

Günün en kritik sorusu: TCMB, Fed sonrası ne yapar?Günün en kritik sorusu: TCMB, Fed sonrası ne yapar?

 

ABD Merkez Bankası, faizi yükselttiABD Merkez Bankası, faizi yükseltti