Dolarda düşüş kalıcı olmadı

Güne hızlı bir geri çekilme ile başlayan ve 3.65 seviyesine kadar inen dolar/TL, sonrasında yeniden 3.67 seviyelerine geldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İngiltere seçimlerinin tetiklediği dolar endeksindeki küresel değer kaybı ile bu sabah güne düşüşle başlayan dolar/TL'de referandum sonrası siyasi gelişmeler takip edilmeye devam ediliyor.

Siyasi belirsizliğin referandum ile ortadan kalkacağına yönelik beklentiler, referandumun hemen ardından OHAL'in uzatılması, referandum sonuçlarına ilişkin tartışmalar, Avrupa'nın yaklaşımı, idam cezası referandumunun gündeme gelmesi gibi unsurlar nedeniyle gerçekleşemedi.

Referandum sonrası gündemin yeniden ekonomiye odaklanmasıyla kısa vadede kurda 3.60 seviyesinin altının piyasalarda beklemesine karşın endişelerin devam etmesi ile anlamlı bir iyimserlik tam olarak yaşanamıyor.

Öte yandan piyasalarda beklenen bir diğer gelişme ise Yüksek Secim Kurulu'nun 16 Nisan referandum sonuçlarına yapılan itirazları değerlendirmesi olacak.

Parlamenter sistem yerine cumhurbaşkanlığı yönetim sisteminin getirilmesini öngören anayasa değişiklik referandumunda 'mühürsüz pusula ve zarfların kabulü' tartışmaları sürerken, muhalefet referandumun iptali için Yüksek Seçim Kurulu'na başvurdu.

Dolar/TL dün güne 3.71 civarına yükselerek başladıktan sonra değer kaybı eğilimi gün içinde devam etmedi. Dün akşam saatlerinde 3.6850 civarında işlem gören dolar/TL bugün güne 3.6650 civarında başladıktan sonra akşam saatlerinde 3.6715/3.6735 seviyesinde işlem görüyor.

Sepet bazında TL aynı saatte 3.8057/3.8064, euro/TL ise 3.9386/3.9404 seviyesinde bulunuyor.

Referandumda anayasa değişikliğinin yüzde 51'in biraz üzerinde çıkan "evet" oyları ile kabul edilmesi erken seçim riskinin oldukça azalmasına neden olurken, analistlere göre piyasalar için önümüzdeki dönemde ana gündem konuları siyasi gelişmeler, AB ile ilişkiler, idam referandumu, yapısal reformlar ve jeopolitik riskler olacak.