Dolarda kalıcı düşüş zor!

Dolar son iki günde rekor üstüne rekor kırdı. Kurdaki yukarı yönlü eğilimin devam edeceğini belirten piyasa uzmanları, teknik olarak da TL lehine hareketlerin başlayacağına yönelik bir sinyal alınmadığına işaret ediyor...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ferhat POLAT
dunya.com

Türk Lirası, doların küresel çapta değer kazanması ve iç dinamikler nedeniyle zayıflamaya devam ediyor. Yükseliş trendindeki dolar/TL'de bugün 3,1131 ile tüm zamanların rekoruna ulaştı. Parite daha sonra 3.09 seviyesine döndü.

Dolar/TL'nin zirvede dolaşması, içerisinde birçok nedeni barındırıyor. Kurdaki yükseliş trendinde ana belirleyici rolü ABD'deki faiz artışı beklentisi üstleniyor. Aralıkta faiz artışı öngörüsünün oldukça kuvvetlenmesi doların gelişen ülke paraları karşısında değer kazanmasını sağlıyor.

TL'deki zayıf görünümün bir diğer önemli nedeni, Türkiye'nin ‘yatırım yapılabilir' notunu kaybetmesi. Moody's 24 Eylül tarihinde Türkiye'nin kredi notunu indirmeden hemen önce kur 2.9660 seviyesinde kapanış gerçekleştirmişti. 24 Eylül'den bu yana dolar/TL'de yüzde 4.5 yükseliş yaşandı.

 DÖVİZ PİYASALARINI TAKİP ETMEK İÇİN TIKLAYIN

Yanı sıra Merkez Bankası'nın faiz indirimine devam edeceği beklentisi de TL'nin zayıflamasında etkili.

Bunlara ek olarak Suriye-Irak gibi jeopolitik riskler ve referandum/başkanlık sisteminin yeniden gündeme yerleşmesi de dolara itici güç oldu.

Dolarda düşüşler sınırlı kalacak

Tüm bu gelişmeler çerçevesinde kurdaki yukarı yönlü eğilimin devam edeceğini belirten piyasa uzmanları, teknik olarak da TL lehine hareketlerin başlayacağına yönelik bir sinyal alınmadığına işaret ediyor. Analistler, 3.10 üzerinde fiyatlamaların devam etmesinin kurda yükseliş hareketlerinin devam etme ihtimalini kuvvetlendireceği görüşünde.

3.15 ve 3.17 seviyelerinin kısa vadede izlenecek önemli seviyeler olduğunu belirten analistler, bunun yanında 3.10 desteğinin aşağısında ise bir miktar kâr satışları gelebileceğini belirtiyor. 3.05 desteğine kadar gerilemenin oluşma ihtimali doğacak olsa da daha keskin bir gevşeme için şimdilik neden olmadığı görüşü hakim.

Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan:
Kur, 3.10-3.15 seviyelerinde dengelenir

Kurdaki yükselişi dunya.com'a değerlendiren Gedik Yatırım Araştırma Müdürü Üzeyir Doğan, dolar/TL'nin 3.10-3.15 seviyelerinde dengelenebileceğini kaydetti. Doğan, TL'nin seyrinde ana belirleyici unsurun yurtdışı olduğunu belirterek, bununla birlikte yurtiçindeki gelişmelerin de dolar/TL'deki dalgalanmada etki yarattığını söyledi. Dolarda küresel çapta bir değerlenme olduğuna işaret eden Doğan, TL'nin özellikle de Güney Afrika Randı ile korelasyon içinde olduğunu belirtti. Doğan, “Her ne kadar G.Afrika Randındaki kadar kayıp yaşanmasa da TL de küresel hareketlerin etkisiyle dolar karşısında zayıflıyor. Kurda yukarı yönlü eğilimin korunabileceğini kaydeden Üzeyir Doğan, “Yakın zaman içinde 3.15'in üzerine sınırlı/süreli çıkışlar görülebilir. Ancak, dolar/TL'nin şimdilik 3.10-3.15 seviyelerinde dengeleneceğini düşünüyoruz” dedi.

Merkez Bankası, ekimi pas geçer mi?

Merkez Bankası'nın hedefleri çerçevesinde bakıldığında toplam 50 baz puanlık faiz indirimi daha geleceğini belirten Üzeyir Doğan, “20 Ekim'deki PPK toplantısı var. Kur 3.05 seviyelerinde olursa, faiz koridorunun üst bandında 25 baz puan daha indirim yapabilir. Ancak o gün 3.10-3.15 seviyelerindeki bir kur, MB'nin ekim ayını pas geçmesine neden olabilir” dedi.

Reel Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan:
TL'de uzun vadeye yayılacak bir değerlenme olmaz

Dunya.com'a bundan sonraki kur seviyelerini değerlendiren Reel Kapital FX Araştırma Uzmanı Enver Erkan ise kurda hareket alanının önceki 3,05 - 3,10 platosundan 3,10 - 3,17'ye doğru kayacağını düşündüklerini söyledi. Erkan, "Teknik açıdan kullandığımız 'Fibonacci' araçları kurdaki olası hareket alanı tahminimizi doğruluyor. 3 ay vadeli opsiyon sözleşmelerindeki eğilim ve 'forward' fiyatlamalar da kurda yükseliş beklentisi ortaya koyuyor. Biz TL'de uzun vadeye yayılacak bir değerlenme beklemiyor, düşüşlerin piyasa tarafından alım fırsatı olarak kullanılabileceğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir