Dolardaki artış borsayı da baskılıyor

Küresel piyasalarda yaşanan yükselişe karşın BIST, Türk Lirası'nda devam eden değer kaybı ile güne satıcılı başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Borsa, Türk Lirası'nın sabah saatlerinde dolar karşısında 3.89 seviyesine kadar gerilemesinin ardından küresel piyasalardaki pozitif seyre rağmen güne ekside başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi 293 puan düşüşle açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,38 oranında değer kaybetti.

Son dönemde gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif ayrışması hızlanan TL'nin bu sabah bir ara dolar karşısındaki değer kaybı yüzde 2.5'i aşarken, dolar/TL 3.8950'ye kadar yükselerek yeni tarihi zirveyi test etti. Diğer taraftan euro 4.1128'i gördü.

Yurt içinde bugün borsa açılış dakikalarında cari açık verisi geldi. Cari işlemler açığı 2016 Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 32 milyon dolar artarak 2 milyar 268 milyon dolar olarak gerçekleşti. Beklenti 2,5 milyar dolar seviyesindeydi. Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamaya göre, bunun sonucunda, oniki aylık cari işlemler açığı 33 milyar 651 milyon dolar oldu.

Ak Yatırım günlük borsa yorumunda "Küresel hisse piyasalarında artan risk iştahının etkisiyle yukarı yönlü hareketler gözleniyor. Ancak BIST'in diğer gelişmekte olan ülke piyasalarından ayrıştığı dikkat çekiyor. Dövizdeki oynaklık piyasaların temel odağını oluşturuyor" dedi.

Dolarda yeni zirve: 3.89Dolarda yeni zirve: 3.89

 Dış borsalarda son durum

Asya hisse piyasaları iki ayın zirve seviyelerini görürken, yatırımcılar ABD'de başkanlığa seçilen Donald Trump'ın bugün gerçekleştireceği basın toplantısında vergi, mali harcama, uluslararası ticaret ve döviz konusunda vereceği mesajlara odaklandı.

Trump'ın vergi indirimi ve altyapı harcamaları planları ABD hisseleri ve dolarda yükselişe neden olurken, seçim kampanyası boyunca ticari bakımdan verdiği koruyucu mesajlar yatırımcıların bir nebze gergin hissetmesine neden oldu.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 0.4 yükselerek iki ayın zirvesini görürken, yaklaşık yüzde 5'lik kaybından toparlandı ve ABD seçimlerinden önce olduğu noktaya geri geldi.

Bu konularda ilginizi çekebilir