Doların ateşi sönmüyor

Gelişen ülke piyasalarında yaşanan kayıplar devam ederken, dolar/TL yeni güne 3.64 seviyelerini deneyerek başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yarın başlayacak G-20 zirvesi öncesi, petrol fiyatlarındaki gerileme ve gelişmiş ülke merkez bankalarının bilanço daraltma hamlelerine ilişkin beklentiler küresel risk iştahını azaltıyor.

Küresel piyasalarda dün açıklanan Fed tutanaklarının, FOMC üyeleri arasında ABD’de para politikasının gelecek dönemde olası seyri ile ilgili görüş farklılıklarına işaret ediyor olması ve petrol fiyatlarında yaşanan hızlı düşüş, risk algısını baskılıyor.

Tutanaklar öncesinde G. Afrika’da merkez bankasının tamamıyla kamu yönetimine geçebileceği endişeleriyle rand önderliğinde gelişen ülke kurlarında başlayan satış dalgasına ayak uyduran dolar/TL'de yükseliş bugün de devam ediyor.

Haftaya 3.52 civarında başlayan ardından dün 19 Mayıs'tan beri ilk kez 3.6169 seviyesini test eden dolar/TL, bugün 3.6399 seviyesini test etti. Dolar/TL saat 11:45 itibariyle 3.6185 seviyesinde. Euro/Dolar 1.1346 ve Euro/TL 4.1090 seviyesindeler. 

Fed tutanakları yayımlandıFed tutanakları yayımlandı

Jeopolitik endişeler izleniyor

Bankacılar Suriye, Kuzey Kore ve Katar belirsizliklerinin de piyasalarda endişe yarattığına dikkat çekerken özellikle Suriye ve Katar konusunda Türkiye'nin bölgeye yakınlığı ve nispeten olayların yakınında yer almasının zaman zaman TL'deki satış baskısının güçlenmesine neden olduğunu da belirtiyorlar.

Dolar daha da artar mı; grafikteki yengeç Dolar daha da artar mı; grafikteki yengeç

Suriyeli Kürt YPG milislerinin lideri Sipan Hemo dün, Türkiye'nin Suriye'nin kuzeybatısında Kürtlerin kontrolündeki bölgenin yakınındaki askeri hazırlıklarının "savaş ilanı" anlamına geldiğini söyleyerek, taraflar arasında büyük bir gerilim yaşanması riski bulunduğuna işaret etti.

Bugün yurt dışı piyasalar; ABD'de mayıs ayı dış ticaret dengesi, haziran ayı hizmet sektörü PMI ve ISM imalat dışı endeks, Almanya'da mayıs ayı fabrika siparişleri verilerini takip edecek. Türkiye'de ise piyasaları etkileyecek önemli bir veri açıklanmayacak.

Petrolde düşüş sürüyorPetrolde düşüş sürüyor

Gelişen piyasalara Fed baskısıGelişen piyasalara Fed baskısı