'Fed faiz artırımlarının hızını yükseltebilir'

Duy, "ABD Merkez Bankası için, finansal krizden bu yana enflasyonu yükseltmeye çalıştıktan ve şimdiye kadar faizleri piyasaların beklediğinden daha seyrek yükselttikten sonra, artık bu konuda gaza basmaya başlıyor olabilir" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fed'in yarın gösterge faiz oranlarını yükseltmesi hemen hemen herkesçe bekleniyor. Ancak bu adım, birkaç hafta öncesine kadar piyasalarda olmayacak bir şey gibi görülüyordu. Enflasyon yükselme işaretleri verirken Fed'in politika yapıcıları bu yıl için tahmin ettikleri üç faiz artışından daha fazla sayıda artış olabileceğinin de işaretini verebilirler.

Oregon Üniversitesi'nde ekonomi profesörü olan ve Fed politika yapıcılarının faiz tahminlerini bu hafta yükseltmelerini bekleyen Tim Duy, "Eskiden olduğu kadar sabırlı davranma imkanları artık yok" dedi. "Ekonomi, şu anda, Fed'in, en son tahmin açıkladığı Aralık ayında beklediğinden daha fazla hedefine yaklaşmış görünüyor. Yüzde 4.7'de olan işsizlik oranı politika yapıcılarının uzun vadede beklediğinden daha düşük; yüzde 1.7 olan enflasyon ise yıl sonunda beklenen düzeye şimdiden geldi."

Enflasyonun uzun zamandur beklenen dönüşü

Fed politika yapıcıları bu hafta, son üç ayda ikinci kez faiz artırımına hazırlanırken, karşılarındaki enflasyon manzarası, merkez bankasının enflasyon yaratmak istediği finansal kriz döneminden beri hiç olmadığı kadar zorlu görünüyor. Küresel boyutta daha fazla enflasyon belirtisi var; dolar ABD fiyatlarını aşağı yönlü daha az zorluyor; iç enflasyon beklentileri güçlendi ve Cuma günü açıklanan aylık istihdam raporu ücretlerin Şubat ayında yıllık bazda yüzde 2.8 arttığını gösteriyor. İstihdamdaki artış ise 235 bin  ile güçlü.

Fed politika yapıcılarının çoğu, böyle verilerin enflasyonun, yılardır başarılamamasına rağmen bu kez Fed'in hedeflediği düzeye ulaşacağı konusunda kendilerine güvenverdiğini söylüyorlar.
Euro bölgesinde enflasyon, Ocak ayında dört yılın en yüksek düzeyi olan yüzde 2'ye çıktı. Avrupa Merkez Bankası'nın hedefi yüzde 2'nin hemen altında bir orandı. Petrol fiyatları da yükselerek, Brent ham petrolünde 2016 Ocak ayına kıyasla yüzde 30 yükseliş gördü.
Fed'in izlediği bir piyasa göstergesi olan beş yıl sonrasının enflasyon beklenti oranı şu anda yüzde 2.14'te. Bu oran bir yıl önce yüzde 1.60 idi.

Fed Başkanı Janet Yellen, bu ay yaptığı bir açıklamada, Fed'in enflasyona tepki vermekte gecikmediğini söylemişti. Enflasyon konusunda şahin politika yapıcılardan Richmond Fed Başkanı Jeffrey Lacker, Fed'in şimdiden geride kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Ancak San Francisco Fed Başkanı John Williams gibi orta yolcu politika yapıcıları enflasyonun ısrarla düşük kalması ihtimalinin azaldığını ve daha hızlı faiz artırımlarına gitme gereğinin ortaya çıktığını belirtiyorlar. Boston'da Eston Vance portföy yöneticisi Eric Stein, "Enflasyon riskleri açıkça yukarı yönlü" dedi.