Gram altın şubatta frene bastı

Gram altın, Eylül 2016'dan itibaren 5 ay boyunca kazandırdığı yatırımcılarına şubatta kaybettirdi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'de yatırımcıların en çok tercih ettiği yatırım araçlarından biri olan gram altın, 5 aylık yükselişinden sonra şubatta yatırımcısına kaybettirdi.

Dolar/TL'deki yükselişe paralel Eylül 2016'dan itibaren 5 ay boyunca yatırımcısının yüzünü güldüren gram altın, söz konusu dönemde yaklaşık yüzde 18 getiri sağladı. Şubat ayında fiyatı gerileyen gram altın, bu dönemde yatırımcısına yüzde 0,41 kaybettirdi.

Alan Yatırım Menkul Değerler Kıdemli Analisti Eda Önder Öztürk,  geçen yılın son çeyreğinde TL cinsinden varlıkların seyrinde görülen negatif ayrışmanın etkisiyle gram altında görülen yükselişin, bir süredir TL'nin bu süreci telafi etme çabası nedeniyle yerini sakin bir seyre bıraktığını söyledi.

Öztürk, Donald Trump dönemi ile birlikte genişleyici maliye politikalarının devreye girecek olmasının ABD ekonomisine ilişkin enflasyon ve büyümede artış beklentisi yarattığını ifade ederek, "ABD'de yeni yönetim ile birlikte maliye ve dış ticaret politikasında yaşanması beklenen değişimlerin Fed'in para politikasına da yansıması bekleniyor. Ancak söz konusu enflasyon ve büyüme beklentileri şişirilmiş ve dolar cephesinde fiyatların içerisine yerleşmiş durumda." diye konuştu.

"2017, belirsizlik unsurunun fazlası ile konuşulacağı bir yıl olabilir"

Eda Önder Öztürk, piyasaların dolar için pozitif, altın için negatif senaryoyu fazlasıyla fiyatladığını belirterek, Trump'ın büyüme reformlarının gerçekleşmeme olasılığı gibi belirsizliklerin ise piyasalar tarafında hiçbir şekilde fiyatlanmadığını söyledi.

Belirsizliklerin fiyatlanması durumunda altına olan ilginin biraz daha artacağını düşündüğünü kaydeden Öztürk, yıl sonuna kadar piyasalarda belirsizlik unsurunun fazlasıyla konuşulacağını söyledi.

Öztürk, "Bu yıla ilişkin altın fiyatlarının seyrinde, Çin büyümesi, Avrupa seçimleri ve Trump ekonomisini izleyen altın yatırımcısı için ons altın adına iyi senaryoda 1.450 dolar, kötü senaryoda ise 1.027 dolar seviyeleri takip edilecek." diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir