Irak, 'anlaşma'dan muaf olmak istiyor

Irak Petrol Bakanı, ülkedeki savaş nedeniyle, OPEC'in üretimi dondurma anlaşmasından muhaf tutulmaları gerektiğini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Ülkedeki savaş ve petrol fiyatları nedeniyle zor günler geçiren Irak, Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü'nün (OPEC) hayata geçirmeyi planladığı, üretimi dondurma anlaşmasından muaf olmak istiyor. 

OPEC üyeleri 28 Eylül'de Cezayir'de yapılan bir toplantıda fiyatları destekleyebilmek için üretimi 32.5 milyon ile 33 milyon arasına indirebilmeyi hedefliyor.

Irak Petrol Bakanı Jabar Ali al-Luaibi, Bağdat'ta gazetecilere dün yaptığı açıklamada, "Zor bir savaş veriyoruz" diyerek, OPEC'in en büyük ikinci üreticisi Irak'ın Nijerya ve Libya gibi anlaşmadan muaf tutulması gerektiğini belirtti.

Üretimi yaptırım veya çatışmalardan dolayı darbe alan İran, Libya ve Nijerya bu üretim kesintilerinden muaf tutulma isteğinde bulundular.

'Bazı ülkeler pazar payımızı aldı

Irak kamu petrol satış şirketi SOMO'nun direktörü Falah al-Amiri, Irak 1980'lerden bu yana süregelen savaşlar dolayısıyla pazar payı kaybettiğini belirtti.

Al Amiri, "Eğer savaşlar olmasaydı günlük dokuz milyon varil üretim yapmamız gerekiyordu. Bazı ülkeler bizim pazar payımızı aldılar" dedi.

Falah Al Amiri, üretimin eylül ayında günde 4.77 milyon olarak gerçekleştiğini ve bu rakamın bu ay hafif bir artış göstermesini beklediklerini belirtti.

Luaibi, OPEC'in fiyatları destekleyebilmek için üretimi sınırlama planını desteklediğini ve Irak'ın bundan muaf tutulması gerektiğini düşündüğünü belirtti.