İstanbul Finans Zirvesi başladı

Bu yıl 7'ncisi düzenlenen İstanbul Finans Zirvesi iki gün sürecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İstanbul Finans Zirvesi'nin (Istanbul Finance Summit - IFS), 15 Temmuz darbe girişimini anlatan bir kısa sinevizyon gösterimiyle başladı.

Açılış konuşmasını Maliye Bakanı Naci Ağbal yaptı.

Türkiye ekonomisinin güçlü büyümeye devam ettiğini söyleyen Ağbal, "Bundan sonraki çeyreklerde nispeten ılımlı hale gelse de büyüme momentumunun devam edeceğini biliyoruz. Bu yıla ilişkin ilk çeyrek büyüme yüzde 4.8, ikinci çeyrek öncü göstergeler bunun bir miktar ılımlı hale geleceğini gösteriyor. 2016 büyüme hedefimiz yüzde 4.5 ama gelişmeler yıl sonunda rakamın bunun bir miktar altında olacağını gösteriyor. Büyümenin yatırım ve ihracat kanalını desteklememiz gerekiyor. Türkiye'de 2016'ya ilişkin ekonomiyi olumsuz etkileyecek bir görünüm yok" ifadelerini kullandı.

Önümüzdeki dönemde güçlü mali disiplin, sürdürülebilir bütçe açığı politikasına devam edeceğiz" diyen Bakan Ağbal, "Enflasyon gelişmeleri gıda fiyatlarına bağlı olarak yükselmeye ya da azalmaya devam etse de, hedefler etrafında bir enflasyon gerçekleşmesi görüyoruz" şeklinde konuştu.

Ağbal'ın konuşmasından diğer satır başları...

- Kamu maliyesinde reform çabalarımız devam edecek.

- Varlık fonu kuruluşu mali disiplin uygulamamızı farklı yöne taşıyacak bir uygulama değil.

- Diyarbakır'da Başbakan önemli bir ekonomik kalkınma hamlesini açıkladı; bütün bu açıklamaların ilgili bütçelerde karşılıkları olacak.

- Orta vadeli çalışmalar içerisinde bu hamlenin bütçeye yansımasını göreceğiz, bu yürütülebilir bir etkidir, dengeleri bozacak bir etki yok.

- Meclis açılır açılmaz yatırım/ihracat tarafında, özellikle işletmelerin verimliliği, ölçek büyümesi alanında önemli vergisel teşvikleri hayata geçireceğiz.

Çetinkaya: Önlemleri aldık

Zirvede ilk kez iş dünyasının karşısına çıkan Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya da Türkiye ekonomisinin ihtiyacı olan tüm önlemleri aldıklarını ve almaya devam edeceklerini belirtti.

TCMB: Bazı konularda ilave çaba göstermemiz gerekTCMB: Bazı konularda ilave çaba göstermemiz gerek

 

İki gün sürecek

Avrupa ve Orta Doğu başta olmak üzere, küresel anlamda önde gelen pek çok kurum ve kuruluş temsilcisine önemli iş birliği fırsatları sunan ve iki gün sürecek İstanbul Finans Zirvesi, Conrad İstanbul Bosphorus’da düzenleniyor.

Başbakanlık himayesinde gerçekleştirilen Zirve'nin bu yıl 7'ncisi hayata geçiriliyor. IFS'nin açıklamasına göre, zirve, dünya ekonomisine yön veren pek çok karar alıcı, özel sektör temsilcisi ve akademisyenlere ev sahipliği yapıyor.