Küresel piyasalar eksiye döndü

ABD borsaları dün zirve seviyelerden kapanırken, bu sabah Asya borsaları ağırlıklı olarak eksi kapanışlar yapıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Küresel piyasalarda ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları ile jeopolitik riskler ön plana çıkıyor.

ABD'de dün açıklanan dayanıklı mal siparişlerinin beklentilerin altında kalmasının ardından bugün yılın ilk çeyreğine yönelik öncü büyüme verisinin açıklanacağını hatırlatan analistler, büyüme verisine ilişkin beklentilerin ortalamasının yüzde 1,1 seviyesinde olduğunu dile getirdi.

Dün Dow Jones endeksi yüzde 0,03, S&P 500 endeksi yüzde 0,06 yükseldi, Nasdaq endeksi de yüzde 0,39 artışla tüm zamanların en yüksek kapanışını gerçekleştirdi.

Avrupa borsaları

Avrupa tarafında dün Avrupa Merkez Bankası (ECB) faizleri sabit bırakırken, daha önce açıklandığı gibi varlık alım programını 80 milyar avrodan 60 milyar avroya düşürdü. ECB Başkanı Mario Draghi Avro Bölgesinin büyüme görünümüne ilişkin risklerin, dengelenmekle birlikte hala aşağı yönlü ve ağırlıklı olarak küresel faktörlerle ilişkili olduğunu ifade ederek, enflasyonun bu yılın sonuna kadar mevcut seviyelerde seyretmesinin muhtemel olduğunu söyledi.

Açıklamaların ardından avro/dolar paritesi günü yüzde 0,28 düşüşle 1,0874'ten tamamlarken, Almanya'da DAX endeksi yüzde 0,23, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,31 ve İngiltere'de FTSE 100 endeksi yüzde 0,71 değer kaybetti.

Asya borsaları

Bugün jeopolitik risk algısındaki artış Asya pay piyasalarında satıcılı bir seyir izlenmesine neden oluyor. Japonya'da açıklanan mart ayına ilişkin enflasyon ve sanayi üretimi beklentilerin altında kaldı. Verilerin ardından kapanışa yakın Nikkei 225 endeksi yüzde 0,3 değer kaybederken, dolar/yen paritesi 111'in hemen üzerinde dengelendi.

Güney Kore'de açıklanan sanayi üretimi verisinin beklentilerin altında kalması sonrasında Kospi endeksi yüzde 0,2 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 0,4 düşüş kaydetti.