MB, döviz depo faizini yükseltti

Merkez Bankası, 1 hafta vadeli döviz depo ihalesinde TL faizini yüzde 11.75'e yükseltti, miktarı 1 milyar dolarda sabit tuttu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası (TCMB) açtığı bir hafta vadeli TL depo karşılığı döviz depo ihalesinde tutarı 1 milyar dolar olarak belirlerken, TL faizini 75 baz puan artışla yüzde 11.75'e yükseltti.

TCMB, bankacılar arasında swap olarak da anılan döviz depo ihalesinde dolar faiz oranını ise dünkü artışın ardından bugün de yüzde 1 seviyesinde tuttu.

TCMB ilk olarak 18 Ocak'ta 500 milyon dolar tutarında TL depo karşılığı döviz depo ihalesi açmıştı. İhalede tutar 27 Ocak'tan itibaren 1 milyar dolara yükseltildi.

Öte yandan ilk ihaleyi yüzde 8 faiz oranı ile açan ve sonraki her ihalede TL faizi kademeli olarak artıran TCMB, 26 Ocak'tan düne kadar TL faizi yüzde 11 olarak belirliyordu.

Bankaların TCMB'ye bugün 630 milyon dolar tutarında dönüşü bulunuyor.

TCMB'nin ilgili piyasası Reuters ekranından CBT11 kodu ile izlenebiliyor. Teklifler saat 1100-1115 arasında alınıyor ve ihale sonucu 1145'te ilan ediliyor.

Bankacıların pratikte bir swap işlemi olarak adlandırdıkları bu adım TCMB'nin bankalara TL karşılığı önceden belirlenmiş bir vadede döviz sağlaması, vade sonunda da ilgili miktarların yeniden iadesi olarak biliniyor.