MB'nin hamlesi TL'yi olumlu ayrıştırdı

TCMB fonlama maliyetini yaklaşık 50 bp artışla %11.28'e yükseltti, dolar/TL bu hamle sonrasında benzer para birimlerine göre hada iyi bir performans gösterdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası'nın (TCMB) para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanılmaya başlanan geç likidite penceresi faizini dün 75 baz puan artırması sonrası bugün attığı likidite adımlarıyla faiz artışını fonlama maliyetine yaklaşık 50 baz puan yükseliş olarak yansıttı.

Bu adımla TCMB'nin TL'deki değer kaybı ve negatif ayrışma trendini tersine çeviren likidite politikalarının bileşiminde ortaya çıkan son faizi gösteren ve dün yüzde 10.82 seviyesinde oluşan ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti bugün yüzde 11.28'e yükseldi.

Bu artış düne göre 50 baz puan bir sıkılaştırma anlamına gelirken, Ocak ayına göre bakıldığında sıkılaştırma 300 baz puana ulaşmış oldu. TCMB'nin Ocak ayı ortasında fonlama maliyeti yüzde 8.30 civarındaydı.

Sıkılaştırma adımlarının etkisiyle TL bugün gelişmekte olan para birimlerinden daha iyimser bir seyir izledi.

ABD Merkez Bankası'nın (Fed) bu haftaki faiz kararı öncesi 3.73'lü seviyelerde işlem gören dolar/TL Fed'in gelişmekte olan ülke para birimlerinde pozitif algılanan kararı sonrası düşüşe geçmiş, TCMB'nin dün 75 baz puanlık GLP faiz artışı ise TL'deki değer kazancı trendini hızlandırmıştı. Bugünkü likidite adımları sonrası ise bu iyimserlik daha da arttı.

Kur böylece son üç günde 3.73'ten yönünü aşağı çevirerek Şubat sonundan beri ilk kez 3.6002'ye kadar geriledi. Kur, piyasaların kapanış saatlerinde 3.6172/3.6196 seviyesinde işlem gördü.

Aynı saatte sepet bazında TL 3.7531/3.7558, euro/TL 3.8890/3.8922 seviyesinden işlem gördü.

BIST'te 5 milyar TL'lik fonlama

BIST kotasyon yoluyla dönüşü bulunmayan TCMB, bugün yüzde 9.25 faiz oranından BIST kotasyon miktarını bugün 5 milyar TL olarak belirledi.

TCMB dün para politikasında ana fonlama enstrümanı olarak kullanmaya başladığı geç likidite penceresi faizini 75 baz puan artırarak daha fazla sıkılaştırma için kendine yeni alan yaratmıştı.

TCMB yılın ikinci Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında geç likidite penceresi faizi borç verme faizi yüzde 11'den yüzde 11.75'e yükseltilirken, koridorunun alt bandı, politika faizi ve üst bandı ise sabit tuttu.

TCMB faiz koridorunun alt bandı olan borçlanma faiz oranı yüzde 7.25'te, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 8'de, marjinal fonlama oranını yüzde 9.25'te sabit tuttu.

Bankacılar TCMB'nin yaptığı sıkılaştırmayı fonlama maliyetine ne kadar yansıtacağının dolayısıyla fonlamanın hangi seviyede oluşacağının önemi nedeniyle likidite adımlarını yakından izliyordu.