Merkez bankaları sıradışı araçları daha sık kullanacak

ECB'nin raporuna göre merkez bankaları alışılagelmişin dışındaki araçları daha sık kullanacaklar.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) yaptığı bir araştırmaya göre, tüm dünyada merkez bankaları kriz sonrası dönemlerde yetkilerini genişletecekler ve çoğu zaman duruma göre geliştirdikleri alışılagelmişin dışında araçların pek çoğunu sürekli olarak kullanacaklar.

Merkez bankaları yetkilileri ve akademisyenlerden alınan görüşlere göre hazırlanan raporda bankaların finansal istikrara verdikleri önemi sürdürecekleri, sistemin tümünü koruyacak makroihtiyati araçları daha çok kullanacakları, daha etkin bir iletişim içinde olacakları ve siyasetin alanına girmeye devam edecekleri kaydedildi.

Araştırma, önemli bir politika aracı haline gelmiş olan iletişimin öneminin iyice artacağı sonucuna varıyor.

Araştırmada, her şeye rağmen alışılmamış araçların kullanılmasının getireceği yararlar ve maliyetlerin daha derinden incelenmesine ihtiyaç olduğu ve enflasyon hedeflerinin değişmemesi gerektiği de vurgulanıyor.

Küresel finans krizi sırasında ve sonrasında merkez bankaları negatif faiz oranları ve büyük çaplı varlık alımları gibi, hiç denenmemiş politika araçlarına başvurdular.

Merkez bankaları, büyük miktarlarda devlet tahvilleri aldıkları, ya da ECB'nin yaptığı gibi ülke kurtarma programlarına katıldıkları için yetkilerini aştıkları, siyasetçilik yaptıkları ve rastgele yapılmış araçlarla çelişen hedeflere ulaşmaya kalkıştıkları yönünde eleştirilere maruz kaldılar.