Merkez Bankası, enflasyon tahminini yüzde 8,5'e çıkardı

Merkez Bankası, yüzde 8 olan 2017 yılı enflasyon tahminini yüzde 8.5 olarak güncelledi. TCMB Başkanı Çetinkaya, yılın ikinci yarısında manşet ve çekirdek enflasyonda iyileşme beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Online

Merkez Bankası, 2017 yılının ikinci enflasyon raporunu açıkladı. 2017 enflasyonu için 0,5 puan, 2018 enflasyonu içinse 0,4 puan yukarı yönlü güncelleme yapıldı. Böylece, yılsonu enflasyon tahmini yüzde 8'den 8,5'e yükselmiş oldu. Yılın ilk raporunda yüzde 6 olan 2018 enflasyon beklentisi ise yüzde 6.4'e çıktı. 

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, yılın ikinci Enflasyon Raporu toplantısında yaptığı konuşmada, çizmiş oldukları çerçeve dahilinde ürettikleri enflasyon ve çıktı açığı tahminlerini açıkladı.

Çetinkaya, "Enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında enflasyonun yüzde 5’lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını, 2017 sonunda yüzde 8,5 olarak gerçekleşeceğini, 2018 sonunda ise yüzde 6,4'e geriledikten sonra orta vadede yüzde 5 düzeyinde istikrar kazanacağını öngörüyoruz.

Bu çerçevede enflasyonun, yüzde 70 olasılıkla 2017 sonunda yüzde 7,3 ila yüzde 9,7 aralığında (orta noktası yüzde 8,5), 2018 sonunda ise yüzde 4,6 ila yüzde 8,2 aralığında (orta noktası yüzde 6,4) gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" diye konuştu.

TCMB Başkanı Murat Çetinkaya, enflasyonu düşürmeye odaklı ve sıkı bir politika duruşu altında, enflasyonun yüzde 5'lik hedefe kademeli olarak yakınsayacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Petrol fiyatı öngörüsü 55 dolara çekildi

Daha önce 57 dolar olarak öngördükleri petrol fiyatı beklentisini 2017 için 55 dolara revize ettiklerini bildiren Çetinkaya, gıda enflasyonu tahminini bu yıl yüzde 9, gelecek yıl için yüzde 7 olarak koruduklarını açıkladı.

Çıktı açığı tahmini 0,2 puan arttı

Murat Çetinkaya, iktisadi faaliyet görünümündeki göreli iyileşmeye bağlı olarak yukarı yönlü güncellenen çıktı açığının 2017 sonu tahminini 0,2 puan yükselttiğini belirterek, "2017 ilk çeyrek enflasyonunun Ocak Enflasyon Raporu’nda verilen tahmine göre yüksek gerçekleşmesi ve enflasyon ana eğilimindeki yükseliş de yıl sonu enflasyonu tahminini 0,2 puan artırdı" dedi. Çetinkaya, Türk lirası cinsinden ithalat fiyatlarındaki yukarı yönlü güncellemenin 2017 sonu enflasyon tahminini bir önceki rapor tahminine göre 0,1 puan yukarı çektiğini söyledi.

'Sıkılaştırmanın enflasyon üzerindeki etkileri zamanla gözlenecek'

"Sıkı para politikası duruşunun katkısıyla önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüşün başlaması beklenmektedir" diyen Çetinkaya, "Son aylarda yaşanan arz yönlü gelişmeler, baz etkileri ve döviz kurunun yansımaları enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olmuştur. TCMB enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak için ocak ayından itibaren güçlü bir parasal sıkılaştırma gerçekleştirmiştir. Uygulanan para politikası kur oynaklığını enflasyon baskılarını azaltmakta etkili olmuştur. Parasal sıkılaştırmanın ilk yansımaları finansal göstergelerde ortaya çıkmış olup, enflasyon üzerindeki gecikmeli etkiler zamanla gözlenecektir" şeklinde konuştu.

'Gerekirse ilave parasal sıkılaştırma yaparız'

Ekonomide kademeli toparlanma eğiliminin gözlendiğini belirten Çetinkaya, "Türkiye'ye son dönemde portföy girişleri arttı. İlk çeyrek çekirdek enflasyon göstergesinin yükseldiği bir dönem oldu. İlk çeyrek çekirdek enflasyon göstergesinin yükseldiği bir dönem oldu. Sıkılaştırmanın gecikmeli etkisi zamanla gözlenecek. Enflasyon görünümünü etkileyen faktörler yakından izlenerek, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir" değerlendirmesini yaptı.

'Aşırı dalgalanmalara erken tepki vermeyeceğiz'

TCMB'nin para politikasıyla ilgili konuşan Çetinkaya şunları söyledi: "Para politikasında temkinli ve sıkı bir duruş söz konusu. Para politikası geçmiş dönemlerde kıyasla önemli oranda sadeleşmiş durumda. Aşırı dalgalanmalara erken tepki vermeyeceğiz. Geçici dalgalanmalardan ziyade ana eğilime odaklanmaya devam edeceğiz. Tek faize şartlar uygun olduğunda geçme öngörüsünü kurul koruyor"

Yılın ikinci çeyreğinden itibaren iktisadi faaliyetteki canlanmanın güç kazanmasını beklediklerini söyleyen Çetinkaya, "Yılın ikinci çeyreğinde iktisadi faaliyetin güç kazanmaya devam etmesi ve dış talepteki toparlanmanın desteğiyle net ihracatın büyümeye katkısının da artması beklenmektedir" ifadesini kullandı.

'Reeskont kredilerini uzatmayacağız'

Çetinkaya, "KGF para politikasında sıkılaştırmayı bir miktar yavaşlatsa da, önümüzdeki dönemde sıkılaştırmanın etkisini göreceğiz" dedi. 

"Rezervlerin yeterli olduğunu düşünüyoruz" ifadesinii kullanan Murat Çetinkaya, ancak daha da güçlendirilmesini için adımlar attıklarını bildirdi.

Reeskont kredilerinde bir sınırın söz konusu olmadığını belirten Çetinkaya şunları söyledi: "Son dönemde olan husus sadece ihracat reeskont kredilerinde mayıs sonuna kadar ihracatçılara sağladığımız olanakların yansımasıdır, bunu daha uzatmayı düşünmüyoruz. Kredi büyümesi yüzde 15 seviyesini aşmış gibi görünüyor, burada kompozisyonu önemli".

5 soruda Enflasyon Raporu 2071-II

Bu konularda ilginizi çekebilir