Merkez Bankası, GLP faizini yükseltti

Merkez Bankası, geç likidite penceresi faiz oranını 75 baz puan artışla yüzde 11.75 seviyesine yükseltti. Dolar ilk tepkisini 3.66 seviyesinden 3.63 seviyesine inerek verdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası, fonlamanın yüzde 88'ini yaptığı geç likidite penceresi faizini artırdı. Yüzde 11 olan geç likidite faiz oranı 75 baz puan artırılarak yüzde 11.75 seviyesine çekildi. Piyasada ağırlıklı beklenti 100 baz puan artış olacağı yönündeydi. 

Para Politikası Kurulu, diğer faiz oranlarında ise bir değişikliğe gitmedi. TCMB politika faizini yüzde 8, faiz koridorunun alt bandı olan gecelik borç alma faizini yüzde 7.25 seviyesinde tutarken, koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizi yüzde 9.25'te bıraktı. Bazı ekonomistler koridorun üst bandında da artış bekliyordu.

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu
Merkez kendine hareket alanı yarattı

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu, Merkez Bankası'nın GLP borç verme faizini yükseltmesiyle birlikte kendine ilave bir konfor alanı açtığını söyledi. Gerektiğinde fonlama maliyetinin ilerleyen günlerde %11 seviyesinin üzerine yükseldiğinin görüleceğini ifade eden Turşuçu, "Merkez’in bir sonraki toplantısı 26 Nisan tarihinde olacak ve bu tarihe kadar bir TÜFE verisi ve Anayasa Referandumu gibi takvimleri geride bırakacağız" diye konuştu. Enflasyonda beklentilerin %11 seviyesine doğru yükseliş yönünde olduğunu ifade eden Tuncay Turşucu, şunları söyledi: "Referandumdan kaynaklı oynaklıkların önüne geçmek için kendisine hareket alanı yaratmış olduğunu düşünüyoruz.”

Ünlü&Co Araştırma Bölümü Yönetici Direktörü Vedat Mizrahi:
Ağırlıklı fonlama faizi yüzde 11’lerin üzerine çekilmeli

“Son günlerde toplam fonlamanın yüzde 90’ını geç likidite penceresinden kullandıran Merkez Bankası ağırlıklı ortalama fonlama maliyetini yüzde 10.8 seviyesine çekmişti. Önümüzdeki günlerde piyasayı yüzde 9.25’lik gecelik borç verme ve yüzde 11.75 seviyesine çekilen geç likidite penceresinden fonlamaya devam edecek olan Merkez Bankası’nın ağırlıklı ortalama faiz oranını yüzde 11.5 seviyelerine kadar çekebileceğini söyleyebiliriz. Geçen ay olduğu gibi Merkez Bankası ilk günlerde ağırlıklı ortalama fonlama faizini çok değiştirmeyerek kur tepkisini görmeye çalışacak ve oluşan piyasa tepkisine göre kademeli olarak bu faizi yukarı çekmeye çalışacaktır. TCMB’nin aldığı aksiyonun sermaye piyasaları ve döviz üzerinde pozitif etkisi olduğunu gözlemliyoruz. Pozitif tepkinin devam etmesi için ağırlıklı fonlama faizinin yüzde 11’lerin üzerine çekilmesi gerektiğini düşünüyoruz.”

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli:
TCMB doğru karar verdi

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Bülent Gedikli MB'nin 'doğru' karar verdiğini söyledi. Gedikli sosyal medyadan yaptığı değerlendirmede "MB ekonomik gelişmelerin ve uzun vadeli projeksiyonların ışığında politika faizi sabit tutmuş ve büyüme açısından doğru bir karar vermiştir. Yine kurları zıplatmaya çalışarak oyun kurmaya çalışan olursa artık oyunu görüyoruz, bozgunları büyük olur" dedi.

Enflasyondaki bozulmayı sınırlamak için "daha güçlü" sıkılaştırma

Toplantı sonrası PPK metninde "güçlü sıkılaştırma" ifadesi dikkat çekti. Açıklamada şöyle denildi: "Son dönemde açıklanan veriler iktisadi faaliyetin kademeli bir toparlanma sergilediğine işaret etmektedir. İç talep göreli olarak daha zayıf seyrederken Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın ihracat üzerindeki olumlu etkisi sürmektedir. Alınan destekleyici teşvik ve tedbirlerin katkısıyla iktisadi faaliyetteki ılımlı toparlanma eğiliminin devam etmesi beklenmektedir.

Kurul, yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirmektedir.

Son aylarda yaşanan maliyet yönlü gelişmeler ve gıda fiyatlarındaki oynaklık enflasyonun hızlı bir yükseliş göstermesine neden olmuştur. Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli yansımaları ve işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyondaki belirgin yükselişin devam edebileceği öngörülmektedir. Bu çerçevede Kurul, enflasyon görünümündeki bozulmayı sınırlamak amacıyla parasal sıkılaştırmanın güçlendirilmesine karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir.

Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler yakından izlenerek ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Dolar 3.63 seviyelerini gördü

Dünkü Fed kararı sonrası 3.67 seviyelerine gerileyen dolar/TL, TCMB kararının hemen öncesine 3.66 seviyesinde yer alıyordu. Faiz kararının açıklanmasıyla birlikte kur,  hızla 3.63 seviyelerine indi. En düşük 3.6331 seviyesini test eden dolar/TL saat 14:10 itibariyle 3.6440 seviyesinde yer aldı.

Dolar 3.72'den 3.63'lere geldiUzmanlar doların seyri için ne diyor?

 

Bu konularda ilginizi çekebilir