Merkez'in hamleleri devam ediyor

BIST repo piyasasında TCMB'nin uyguladığı yüzde 8.50 kotasyonu, gerçekleşen bir miktar işlemin ardından çekildi. Taleplerde faiz yüzde 9.06, tekliflerde ise yüzde 9.9'a yükselirken, son işlem yüzde 9.30 seviyesinden gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merkez Bankası (TCMB), Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında yüzde 8.5 ile bir miktar fonlama sağladıktan sonra kotasyonunu kaldırdı. Yüzde 8.50 kotasyonunun çekilmesinin ardından taleplerde faiz yüzde 9.06, tekliflerde ise yüzde 9.9 seviyesine yükselirken, son işlem yüzde 9.30 seviyesinden gerçekleşti.

Likidite yöntemleriyle TL'yi sıkılaştırmaya devam eden TCMB Cuma günü yazılı açıklamasında, "Gerekli görülen günlerde Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında TCMB tarafından yapılan fonlama tutarı sınırlandırılabilecektir" demişti.

Gün içinde tekrar kotasyon verebilir 

Bir bankanın likidite masası yöneticisi, "TCMB cuma günü açıkladığı üzere bugün Borsa İstanbul bünyesindeki repo pazarlarında sağladığı fonlamayı sınırladığını öngörüyoruz. TCMB buradaki yüzde 8.5 kotasyonunu çekti. Henüz tam olarak sınırladı diyemiyoruz çünkü gün içinde tekrar kotasyon verme ihtimali her zaman var. Ancak kotasyon vermemesi durumunda bankalar yaklaşık 15 milyar TL'yi yüzde 8.5'in üzerinde yüzde 10 ya da yakın bir faizden fonlamak zorunda kalacaklar" dedi.

Dolar 3.75'e kadar çekildi

TCMB geçen hafta ortasından beri uyguladığı fonlama adımlarıyla TL'nin maliyetini artırarak kurdaki oynaklığı sınırlıyor. TCMB'nin TL'nin getirisini "örtülü" de olsa yükselten geçmiş dönemdeki istisnai günlere de benzetilen adımlarıyla dolar/TL perşembe gününden bu yana tarihi zirvesi olan 3.9417'den yönün aşağı çevirerek 3.75'li seviyelere geriledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir