Ökmen: Kredi notlarına etkisi sınırlı olur

Piyasalarda referandum sonrası toparlanma beklentisi olduğunu belirten JCR Eurasia Rating Başkanı Ökmen, anayasa değişikliğinin kredi notlarına etkisinin de sınırlı olmasını beklediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

JCR Eurasia Rating Başkanı Orhan Ökmen, "Referandum ile gerçekleştirilen anayasa değişikliğinin kredi notlarına etkisinin sınırlı olacağını beklemekteyiz" dedi.

Ökmen referandum sonuçları ile ilgili değerlendirmede bulundu. 

"Referandum belirsizliği ortadan kalkmış olmakla birlikte, ülkenin yönetim şekline ilişkin hala devam eden politik belirsizlik tartışmalarının hızlıca ortadan kaldırılmasına yoğunlaşılmalı" diyen Ökmen, "Enflasyonun, işsizlik ve bütçe açıklarının arttığı, büyümenin yavaş seyrinin devam ettiği, TL'nin zayıfladığı, cari açığın kritik seviyesini koruduğu, faizlerin yükseldiği bir görünüm içerisinde birikmiş ekonomik ve politik kilit problemlerin tümünün anayasa değişikliği referandumu sonrasına sarkmış olmasının yanında, yönetim şekline ve rejimin devamlılığına ilişkin politik belirsizlik halinin ortadan kalkmasına odaklanılmalıdır" diye konuştu.

'Piyasa beklentisi bozulmamalı'

Ökmen, "Referandum sonrasında ekonomik göstergelerin toparlanacağına dair piyasalarda bir beklenti oluşmuştur. Bu beklentinin devamlılığını bozucu politikalardan kaçınılması gerekir" ifadesini kullandı.

Orhan Ökmen, "Toplumsal tercihlerin yerel ve global yatırımcıların beklentilerine uygun sonuçlar üretilmesi ve Türkiye'nin stratejik üstünlüklerinin korunmasına katkı sağlaması için referandum sonrasında ekonomik zorlukların üstesinden gelecek politikalara ağırlık verilmelidir. Referandum sonrasında ortaya çıkan toplumsal uzlaşı tercihinin matematiksel seviyesi, orta ve uzun vadeli yatırımcı beklentilerine, Türkiye'nin stratejik üstünlüklerinin korunmasına ve küresel finans kurallarının teknik ve yasal alt yapısına uygun ve yeterli hale getirilmesi için yüksek çaba gerekmektedir" değerlendirmesini ayptı. 

Ökmen ayrıca, Türkiye'de 16 Nisan referandumu ile gerçekleştirilen Anayasa değişikliğinin kredi notlarına etkisinin de sınırlı olmasını beklediklerini söyledi.