'Paranın üstüne oturmamak lazım'

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Aydın, bankaların para kazandıklarında bunu öz kaynağa çevirip ardından yine kredi olarak ekonomiye aktardıklarını belirterek “Paranın üstüne oturmamak lazım” dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bankacılık sektörünün 2016'da faizlerdeki düşüş, bazı aktiflerin satılması, ücret ve komisyonlarla ilgili geri ödemelerin azalması gibi tek seferlik gelirlerin etkisiyle yüzde 44 kâr artışı sağlamasının ardından 2017 yılında benzer bir kârlılık büyümesi beklenmiyor; ancak sektör kredilerinde kurdan arındırılmış olarak büyüme beklentisi yüzde 15 seviyesinde bulunuyor.

Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) üst yönetimi dün akşam banka genel müdürlerinin katılımıyla sektördeki gelişmeleri değerlendirdi.

Toplantıda verilen bilgiye göre, kredilerde kur etkisinden arındırılmış büyüme 2016 yılında yüzde 9 oldu.

TBB Başkanı Hüseyin Aydın, sektörün potansiyelinin altında büyüdüğüne işaret ederek “Tek tek hatalarımız olabilir ama sektörümüz için çalışıyoruz” dedi.

Aydın’ın verdiği bilgiye göre ağırlıklı canlı kredi olmak üzere 52 milyar TL’lik kredi yeniden yapılandırıldı. Aydın, topladıkları mevduatı krediye dönüştürdüklerini para kazandıklarında bunu öz kaynağa çevirip ardından yine kredi olarak ekonomiye aktardıklarını belirterek “Paranın üstüne oturmamak lazım” dedi.

Hüseyin Aydın yaptığı konuşmada, 2016 yılında yaşanan olumsuz gelişmelere dikkat çekerek, darbe girişimi döneminin ardından sektörün ekonomiyi desteklediğini belirtti.

Aydın, "Olumsuz gelişmeler büyüme hızımızı biraz yavaşlattı. Potansiyelimizin altında büyüyoruz. Daha iyisini yapabileceğimize inanıyor ve sektör olarak büyümeye daha fazla destek olmaya çaba sarf ediyoruz. Tek tek hatalarımız olabilir. Ancak sektör olarak ülkemiz ve ekonomimiz için en doğrusunu yapmaya çalışıyoruz" dedi.

2017 büyüme hedefi yüzde 15

Toplantıda TBB Genel Sekreteri Ekrem Keskin, "Bankacılık sektörü finansal istikrarın sürdürülmesine ve büyümeye destek olmaya tüm çabasıyla devam edecektir" dedi ve 2017 yılı için kredi, toplam aktif, mevduat ve özkaynak büyüme beklentilerini sırasıyla, yüzde 15, yüzde 13, yüzde 13 ve yüzde 12 olarak açıkladı.

Keskin sektörün faaliyet gösterdiği ortamın özelliklerinden bazılarını, yatırım yapılabilir kredi notunun düşmesi, son dönemde sermaye girişlerinde yavaşlama, iç kaynakların kısıtlı olması ve enflasyondaki yükselişin yanı sıra uluslararası piyasalarda ABD faizlerinin yükselmesi, yüksek korumacılık, yüksek bölgesel riskler olarak tanımladı.

Kaynak maliyetinin düşürülmesinin kredi faizlerinin düşmesi için önemli olduğunu vurgulayan Keskin, tek başına mevduat ya da likidite faizindeki düşmenin yeterli olmadığına işaret etti.

Keskin, Aralık 2016 itibarıyla krediler için aracılık maliyetinin ticari kredilerde toplam yüzde 15.8, bireysel kredilerde ise yüzde 18.2 olduğuna dikkat çekti.

Keskin, 2016 yılı son çeyreğinden itibaren düzenlemelerin uygulamaya geçmesiyle hem bireysel hem de kurumsal kredilerde önemli büyüme olduğunu ve son çeyrek büyümesinin dokuz ayın toplamından fazla olduğunu söyledi.

Şubat itibarıyla kredilerde büyümenin devam ettiğini vurgulayan Keskin, sektörün kredilerinin 2016 sonu itibarıyla tahsili gecikmiş alacak oranının yüzde 3.3 olduğunu söyledi.

Keskin, 2016 sonu itibarıyla "Tahsili gecikmiş alacaklar kurumsal krediler için yüzde 2.9, KOBİ krediler için yüzde 5.1, bireysel krediler için yüzde 4.3" dedi.

Bankaların kredilerini canlandırmak için yapılan çalışmalar kapsamında, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bankaların bazı kredilerde genel karşılıkları düşüren ve bazı kredilerde yeniden yapılandırmaya imkan veren kredi arzını artırarak kredi maliyetlerini düşüren yönetmeliği geçen yıl yayımlanmıştı. Öte yandan bankacılıkta kredi ve ek kredi kullandırma gibi bazı işlemlerde yeniden yapılandırma yeni kanun hükmünde kararname (KHK) ile zimmet suçu olmaktan çıkarıldı.

Yapı Kredi Genel Müdürü Faik Açıkalın ise kârda 2016 yılında yüzde 44 olarak görünen yüksek artışa karşın tek seferlik gelirler çıkarıldığında yüzde 17 olarak hesaplandığını kaydetti.

BDDK'nın açıkladığı 2016 Aralık verilerine göre, bankacılık sektörünün net kârı Aralık ayı sonu itibarıyla bir önceki yıla göre yüzde 44 artışla 37.53 milyar lira oldu.

Aynı verilere göre kur etkisinden arındırılmamış olarak bankacılık sektörünün toplam kredileri 2016 sonu itibariyle bir önceki yıla kıyasla yüzde 17 artışla 1.73 trilyon lira olurken, toplam mevduat da yine yüzde 17 artışla 1.45 trilyon lira olarak gerçekleşmişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir