Petrolde üretim kısıntısı sürebilir

OPEC'in önde gelen üyeleri petrol arzının kısılmaya devam edilmesi taraftarı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

OPEC'in önde gelen üyeleri 1 Ocak'ta yürürlüğe giren, OPEC üyesi ve bazı üyesi olmayan petrol üreticilerinin günlük arzı 1,8 milyon varil kısmalarını öngören 6 aylık anlaşmanın uzatılması taraftarılar.

Körfez bölgesi ülkelerinin petrol bakanlarını Abu Dhabi'de bir araya getiren toplantı sırasında gazetecilere açıklama yapan Kuveyt Petrol Bakanı Essam al-Marzuouq, arzın kısılmasına yönelik global anlaşmanın haziran sonrasında da devam etmesini beklediğini söyledi.

Marzouq, "Üretimin kısılması anlaşmasına OPEC dışı üreticilerin uyumunda da kayda değer bir artış var. Bu durum, anlaşmanın uzatılmasının önemini gösteriyor. Anlaşmanın uzatılmasını bekliyorum. Bunun için üretici ülkeler arasında müzakereler sürüyor" diye konuştu.

Suudiler de sürdürme taraftarı

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Falih de üretimin kısılması anlaşmasının uzatılmasına ihtiyaç olabileceği yönünde bir ön anlaşma olduğunu, ancak nihai karar için daha fazla müzakereye ihtiyaç olduğunu söyledi.

Karar 25 Mayıs'ta

OPEC üyeleri üretim kısıntısı anlaşmasının uzatılması konusunda nihai kararı 25 Mayıs'ta Viyana'da yapılacak toplantıda verecekler.