Petrolde yeni beklenti 65 dolar

Citigroup ve Goldman Sachs petrol fiyatlarının yılsonuna kadar 60 dolarların üzerine çıkmasını bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

AYDIN ŞAHİNALP

Geçtiğimiz hafta sonunda Wall Street’in önde gelen yatırım bankalarından RBC Capital Markets’in petrol fiyatlarının yüzde 20 yükseleceğini duyurmasının ardından yatırım bankaları peş peşe petrol fiyatlarının artacağına ilişkin tahminlerini açıklıyor.

Petrolde yükseliş kervanına son olarak Citigroup ve Goldman Sachs Group katıldı. Dev bankaların analistleri hammaddeye inanma sezonunun başladığını belirterek petrol fiyatlarının yılsonuna kadar 60 dolarların üstüne çıkacağını tahmin ediyorlar.

ABD’li banka Citi, 2017’nin dördünce çeyreğinde Batı Teksas tipi (WTI) ham petrolünün varil fiyatının 62 dolar, küresel gösterge olan Brent petrolün de ortalama 65 dolar olmasını bekliyor. Piyasalarda Brent petrolün varili 54.93, WTI tipi ham petrolün varil fiyatı ise 52.28 dolar seviyelerinde işlem görüyor.

Petrolün kaderini OPEC çizecek

Aralarında Ed Morse ve Seth Kleinman’ın da bulunduğu Citi analistleri petrol fiyatlarının geleceğine ilişkin hazırladıkları son raporda, “2017 yılının ikinci yarısında Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC ) üyesi olan ve olmayan üretici ülkelerin üretim kısıntısı anlaşmasını devam ettirmesi ve beklenen stok düşüşü ile birlikte petrol fiyatlarının yılın ikinci yarısında 60 doların üzerine çıkmasını bekliyoruz. Üretim anlaşmasının sağlanamaması durumunda ise fiyatlarda ciddi oranda düşük seviyeler görülebilir” diye yazdı.

Yatırım bankası RBC’nin Emtia Stratejileri Masası Başkanı Helima Croft da geçtiğimiz hafta müşterilerine gönderdiği notta, “Fiyatların aylar içinde 60 dolar üstüne çıkacağını öngörüyorum” diye yazmıştı.

Fiyatlardaki yukarı yönlü kıpırdanmanın Amerikalı kaya gazı üreticilerini harekete geçirebileceğine dikkat çeken Citi analistleri müşterilerine gönderdikleri notta, “Petrol fiyatlarının yükselmesiyle birlikte ABD’li kaya gazı üreticileri “tekrar kükreyişe geçebilir. Ancak (OPEC ) üyesi olan ve olmayan ülkelerin üretim kısıntısı anlaşması önümüzdeki 6 ya da 9 ay bu kükreyişi dindirebilir. Rusya’nın taahhüt ettiği üretim kısıntısını yapamaması endişeleri arasında söz konusu petrol üreticilerinin, yılsonuna kadar arz kesintisi anlaşmasını uzatmaya ihtiyaçları var” ifadesine yer verdi.