Piyasa ilk tepki sonrası dengelendi

Kısa vadede önemli bir belirsizliğin ortadan kalkması ve erken seçimin olmayacağına yönelik açıklamalar nedeniyle TL varlıklarda pozitif fiyatlama yaşanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DÜNYA ONLINE

Referandum sonrası TL varlıklarda pozitif görünüm sürüyor. Ancak, referandumun daha önce fiyatlara yansıması, Avrupa piyasalarının Paskalya nedeniyle tatil olması ve jeopolitik riskler nedeniyle güçlü hareketin sınırlandığı görülüyor.

Dolar 3.66 seviyelerinde

Günün ilk yarısında 3.63-3.68 bandında sert hareketin yaşandığı dolar/TL, 3.66 seviyelerinde dengelendi. Halkoylamasının ardından dün gece uluslararası piyasada 3,6250'ye kadar gerileyen dolar/TL, bugün en düşük 3.6304, en yüksek 3.6807 seviyelerini gördü. Kur saat 14:27 itibariyle 3.6590 seviyesinde yer aldı.

Borsa 91 bini denedi

Hisse senetleri cephesinde ise BIST 100 Endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,87 değer kazanarak sürekli müzayede işlemlerine verilen araya 90.850 puandan girdi. BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında önceki kapanışa göre 786,73 puan artarken, toplam işlem hacmi 2,2 milyar lira oldu. Haftaya yükselişle başlayan ve 91.000 sınırına kadar çıkan BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında 90.800 puanın üzerinde dengelendi.

Faizlerde yön aşağı

Faizlerde ise aşağı yönlü seyir izleniyor. Cuma günü yüzde 11.11 seviyesine kadar çıkan 10 yıllık tahvilin bileşik faizi bugün yüzde 10.8 seviyelerine doğru gevşedi. Haftayı yüzde 11.46 bileşik seviyesinden kapatan iki yıllık gösterge faizse yüzde 11.2 seviyelerine gerilemiş durumda.

UZMANLAR NE DİYOR?

Kısa vadede önemli bir belirsizliğin ortadan kalkması ve erken seçimin olmayacağına yönelik açıklamalar nedeniyle TL varlıklardaki pozitif fiyatlama ve yurtdışından pozitif ayrışma eğiliminin bir süre daha devam edebileceği belirtiliyor. Bir yandan ABD-Kuzey Kore arasındaki gerginlik takip edilirken, yurt dışında çok sert kayıplar görülmediği sürece, BIST tarafında da kar satışlarının sınırlı kalabileceği ifade ediliyor.

Referandumdan çıkan sonucun kısa vadede siyasi belirsizlikleri azalttığı değerlendirilirken, makroekonomik görünüm ve finansal piyasalar açısından jeopolitik gelişmelerle birlikte reform performansının ve AB ile ilişkilerin önemli olacağı düşünülüyor.

Yarın ABD’de açıklanacak mart ayı sanayi üretimi ve cuma günü Euro Bölgesi’nde nisan ayı imalat sanayi beklenti verileri takip edilecek. Cumartesi günü Fransa’da gerçekleştirilecek başkanlık 1. tur seçimleri ise bölgede siyasi belirsizlik açısından önem taşıyor.

Doların bundan sonraki seyri

Garanti Yatırım’dan Kerim Aydınlar, ilk tepkinin ardından dolar/TL’nin yönünde belirleyici olacak etkenleri şöyle sıraladı: TCMB’nin politika duruşu; yurt içinde siyasi gündemin nasıl şekilleneceği; Suriye’den gelecek jeopolitik haber akışı olarak sıralıyor. TCMB’nin sıkı politika duruşunu koruması ve yurt içi siyasette ılımlı bir yaklaşımın ön plana çıkması durumunda TL’nin önümüzdeki haftalarda görece güçlü seyredebileceği belirtiliyor. Dolar/TL kurunda 3.6250, 3.60 ve 3.58 seviyeleri destek, 3.64, 3.6750 direnç seviyeleri olarak gösteriliyor.

Borsada olası kâr satışları sınırlı kalabilir

Ata Yatırım piyasa notunda; endekste yükselişlerin hızlanması için yeniden 90 bin direnç noktasını kırılması gerektiği belirtiliyor.

VakıfBank piyasa notunda ise küresel piyasalarda yeniden risk alma iştahının gerilemesi halinde gelişmekte olan ülke piyasalarına yönelik yaşanabilecek olası satışlarda endeks
için 89.700 desteğinin önemli olacağı ifade ediliyor.