Piyasa Merkez’den ikna edici bir hamle bekliyor

Piyasalarda Merkez Bankası’nın salı günü ‘tatmin edici’ bir faiz kararı alması bekleniyor. Ekonomistlere göre üst bant, politika faizi ve geç likidite penceresinde; yapması gereken 250-300 baz puanlık artış yerine 50-100 baz puanlık yükselişe gidecek.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Jülide YİĞİTTÜRK GÜRDAMAR

Piyasalarda tüm dikkatler salı günü Merkez Bankası’nın vereceği faiz kararında. Bankanın bugüne kadar yaptığı tüm hamleler etkili olsa da doları ancak 3,80 seviyelerinde tutmaya yaradı. TL’de ciddi bir değerlenme görülmesi için salı günü ikna edici bir faiz kararı atılması gerekiyor. Pozitif faize dönüş için TL’de kalıcı olarak nitelendirilebilecek bir artış yapması gerektiği düşünülüyor. Peki Salı günü Merkez Bankası ne yapacak? Konuştuğumuz ekonomistlere göre, her türlü faiz artırımı gelecek. Üst bantta, geç likidite penceresi ve politika faizinde bir artış gelmesi dolar kurundaki yükselişi ancak bastırabilecek. Piyasaları tatmin edecek; ‘tehditi algılamış, riskleri görmüş’ olarak nitelendirilebilecek boyutta bir faiz artışı için en az 50-100 baz puanın üzerinde olması gerektiğine değiniliyor.

3,50 seviyeleri artık zor

Fakat ekonomistler, 50-100 baz puanlık bir faiz artımı ve ‘TL bizim için önemli’ algısını artıracak bir açıklamanın ise doları ancak 3,70 seviyelerine çekebileceğini ifade ediyorlar. Yani ufak faiz artışları yapıp alternatif politikalara devam etmesi kurdaki yükselişi durdurmaz.
“TL’de kalıcı bir değerlenme için 250-300 baz puanlık bir artırım gerekiyor” diyen ekonomistler, “Dolar ancak o zaman 3,60 seviyelerine geri döner. Fakat Merkez’den bu şekilde bir majör faiz artırımı beklemiyoruz. Zaten 3,50 seviyeleri jeopolitik riskler ve seçimler nedeniyle artık zor görünüyor. Bu seviyelere inmiş bile olsa döviz borcu olanlar nedeniyle yurtiçi iştahı artar” diye konuşuyorlar.

Peki Merkez Bankası politika faizinde artış yapmaz ve sadece geç likidite penceresini artırırsa ne olur? Ekonomistlere göre, böyle bir tercih yapılması ilk etapta olumlu algılansa da resmi oranlarını yükseltmemiş olması nedeniyle gereksiz ve faydasız bir hareket olur.

Artırmazsa 4 TL kolayca geçilir

Peki faiz artırmazsa ne olur? Bu piyasada çok ciddi bir sıkıntıya neden olur. Dolar/TL’nin ilk olarak 4 TL’ye doğru hareket etmesini ve bu seviyenin kolayca geçilmesini bekleyen ekonomistler, “Piyasada bu ‘Merkez duyarsız kaldı’ şeklinde algılanacağından dolar kurunda seviye vermek zorlaşır” dediler.

Artırmazsa TL kabusu döner

ARZU TOKTAY-XTB

Merkez Bankası hamlelerinin Türk Lirası tarafında etkisinin limitli kaldığı düşünülebilir. Ancak Ocak ayının ilk haftasında küresel piyasalardan kopuk hareket eden TL ve TL cinsi varlıklar Merkez’in attığı adımlar ile son bir haftada daha makul fiyatlamalara geçti. Artık küresel piyasalardaki hareketlere tepki verebiliyoruz ve Merkez’in hamleleri etkili olmuştur. Türk Lirası tarafında likiditeyi sıkılaştırma döviz tarafında piyasaya ihtiyacı olanı verme TCMB’nin attığı adımların içeriği olarak görülüyor. Ancak bu ana kadar atılan adımlar 27 Ocak Fitch öncesinde yeterli olmayabilir. Dolayısı ile bankanın 24 Ocak’ta politika faizinde ölçülü denebilecek bir faiz artırımı yaparken üst bant ve geç likidite penceresinde artışı daha yüksek tutacaklarını düşünüyoruz. Merkez’in faiz artırımı Dolar/ TL paritesinde aşağı yönlü hareketi destekliyor. Ancak sonrasında Fitch toplantısını bekleyen piyasalarda olumlu tepki istenilen düzeyde olmayabilir. TCMB’nin faiz artırmayarak son bir haftada kullandığı politika araçlarını çeşitlendirerek yoluna devam etmesi ise TL kabusunun geri dönmesi demek. Piyasalar kurumdan daha kalıcı bir çözüm beklediklerini her fırsatta fiyatlamaları ile gösteriyor.

100 BAZ PUANLIK ARTIRIM GELEBİLİR

ENVER ERKAN-KAPİTAL FX

Merkez Bankası’nın repo ve gecelik borç verme faizlerinin sırasıyla 100 ve 150 baz puanlık artırımla yüzde 9,00 ve 10,00’a geç likidite penceresinde de yine 100 baz puanlık artış ile yüzde 11'e yükseltmesini bekliyoruz. Merkez Bankası’nın proaktivitesi yetersiz kalırsa yine kurlardaki yükselişin önüne geçilemez. TL’nin dayanma gücünü artırıcı politika hamlelerinin MB tarafından yapılması gerekiyor. Kalıcı bir geri çekilme için faiz artışının koridoru genişletici, reel faizi emsal ülkeler seviyesine yaklaştıran ve hali hazırda fiili olarak oluşan örtülü faiz artırımı durumunu resmi bir hale getiren bir faiz adımı atması gerekiyor. Piyasa beklentilerinden fiyatlama çıkarımı yapacak olursak; MB’nin pas geçmesi TL’de değer kaybını hızlandırabilecek ve 3,95 – 4 seviyelerinin hedeflenmesi mümkün olabilecek.

DEĞİŞİKLİK BEKLEMİYORUM

TUNCAY TURŞUCUİNTEGRAL MENKUL

TCMB’nin faizleri değiştirmeden bırakmasını bekliyorum. Nedeni ise, Trump’ın göreve gelmesinin dolar endeksi üzerinde nasıl bir etki yaratacağını görmek isteyecektir, diğer yandan anayasa değişikliğinin Meclisten geçmesi erken seçim belirsizliğini ortadan kaldıracağı için kur üzerinde baskıyı ortadan kaldıracaktır, ayrıca Fitch’i görüp nasıl bir etki yaratacağını da görmek isteyecektir. Son olarak enflasyon konusunda Mehmet Şimşek’ten de destek gelmiş durumda. Eğer faiz artırımı elzem bir durum olursa zaten Merkez Bankası bir sonraki toplantı tarihini beklemeden toplanır ve faizi artırır. Ancak bu gelişmeler TL lehine sonuçlanırsa faiz artırdığı ile kalır. Faiz artırımının şiddetine göre etki değişir. 25 -50 baz puanlık bir artırımın etkili olmasını beklemiyorum. 75-100 baz puanlık bir artırım kurda etkili olacaktır ve 3.70 seviyesinin altına doğru hareketleri getirecektir.

Bu konularda ilginizi çekebilir