Piyasalar beklemede

Fed ve TCMB'nin faiz kararlarını bekleyen dolar/TL dün yatay bir seyir izledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dolar/TL dün 3.75 civarında yatay bir seyir izlerken, piyasada yön belirleyici olması beklenen ABD Merkez Bankası (Fed) ve TCMB'nin faiz kararları bekleniyor.
Yaklaşan referandum öncesi Suriye'deki jeopolitik gelişmeler ve bazı Avrupa ülkeleriyle ilişkilerin gerilmesi da piyasalarda yakından takip ediliyor.

Fed'in bugün sona erecek olan para politikası toplantısında faizleri 25 baz puan artırmasına neredeyse kesin gözüyle bakılıyor. Öte yandan verilerin el vermesi halinde bu yıl içinde toplamda dört artırım yapılabilme ihtimali de göz ardı edilmediğinden, yatırımcılar açıklamalardan Fed'in yılın kalanında yapacağı faiz artışı sayısına ilişkin de ipucu
arayacaklar. Bu ipucu gelişmekte olan para birimleri üzerinde de belirleyici olacak.

Bugün Türkiye piyasalarının kapanışından sonra yapılacak açıklamadan bir gün sonra ise piyasaların gözü TCMB'nin faiz kararında olacak.

TCMB son bir haftada uyguladığı sıkılaştırma politikalarını bir kademe daha kuvvetlendirdi ve ortalama fonlama faizini yüzde 10.80 ile 5 yılın yeni zirvesine taşıdı. Ortalama fonlama maliyetinde Ocak ayından beri 250 baz puan son bir haftada ise 50 baz puanlık sıkılaştırma anlamına gelen bu adım piyasalardaki satış baskısını kısmen azalttı. Ancak bu adımlar sonrası TCMB'nin mevcut politika bileşiminde faizleri değiştirmeden yeni bir sıkılaştırma için imkanının neredeyse kalmaması Perşembe günü sonuçları açıklanacak PPK kararının da önemini artırdı.

TCMB'nin çift haneye yükselen enflasyon beklentilerini kontrol etmek ve Fed'in faiz artırımlarının yaratacağı dalgaya karşı koyabilmenin yanı sıra yaklaşan referandumun ve
diplomatik gelişmelerin artırdığı risk algısını azaltmak için yeni bir adım atması gerekliliği piyasanın yeniden gündemine geldi.

Reuters anketinde genele yayılmış bir şekilde geç likidite penceresinde 100 baz puanlık artış beklenirken, koridorun üst bandında da artırım beklentileri bulunuyor.

Dolar/TL dün anlamlı bir değişim göstermeyerek güne başladığı seviyelerden dünü tamamladı. Kur TSİ 1716'da 3.7450/3.7465 seviyesinde işlem gördü. Benzer şekilde sepet
bazında TL 3.8645/3.8677, euro/TL ise 3.9850/3.9873 ile dün anlamlı bir değişim göstermedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir