Piyasalar, bugün iki önemli veriye odaklandı

Dolarda küresel güçlenme eğilimi ve buna paralel gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen değer kaybıyla TL, 3.46'lı seviyelere yükseldi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasalarda bugün, Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz kararı ve ABD verileri takip edilecek.

TCMB'nin bugün saat 14:00'da sonuçlarını açıklayacağı eylül ayı PPK toplantısında politika faizi ile koridorunun alt ve üst bantları ile geç likidite penceresi (GLP) faizini sabit tutması, ortalama fonlama maliyetinin de bu ay yüzde 12 civarında seyrini sürdürmesi bekleniyor. Bankacılar faiz oranlarında değişiklik beklemedikleri için PPK metninde yer alan görüşlerde yapılabilecek değişikliklere odaklanacaklar.

ABD verileri Fed’e ilişkin ipuçları verecek

Öte yandan bankacılara göre PPK'nın ardından piyasalarda yön belirleyebilecek gündem maddesi ise ABD'de açıklanacak ağustos ayı enflasyon verileri ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları olacak. Fed'in bir sonraki faiz artırım zamanına ilişkin ipuçları için izlenecek veriler TSİ 15:30'da açıklanacak.

Küresel piyasalarda dolardaki yükseliş, işlemcilerin Fed'in para politikasını kademeli sıkılaştırma hızını sürdürüp sürdürmeyeceğine ilişkin ipuçları için günün ilerleyen saatlerine açıklanacak tüketici enflasyon verisine odaklanmalarıyla sınırlandı.

Dolar güç kazanıyor

Irma Kasırgası ve Kuzey Kore gerilimine ilişkin endişelerle geçen hafta yen karşısında 10 ayın dip seviyesini gören dolar bu hafta risk iştahının ve ABD hazine tahvil getirilerinin yükselmesiyle değer kazandı. Dolar, ABD Başkanı Donald Trump'ın Demokratlarla ve Cumhuriyetçilerle vergi kesintisi planlarına ilişkin belirsiz ancak yenilenen umutlardan destek buldu.

Dün akşam saatlerinde 3.45'in üzerine çıkan dolar/TL bu sabah da yükselişini sürdürerek 3.4670 seviyelerine kadar yükseldi. Kur, saat 09:17 itibariyle 3.4655 seviyesinde yer aldı.

Kur hafta başında 3.40'ın altına inerek Aralık 2016'dan beri en düşük seviyelere gerilemiş ancak gerek küresel gerekse lokal nedenlerle bu seviyelerde kalıcı olamamıştı.

JP Morgan: Ek sıkılaştırma, TL baskılanırsa olurJP Morgan: Ek sıkılaştırma, TL baskılanırsa olur