Risk iştahındaki düşüş borsayı etkilemedi

Düşen risk iştahına rağmen Borsa İstanbul yükselişle güne başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ABD Başkanı Donald Trump'ın yaptığı konuşmanın yanı sıra dün Fed yetkililerinden gelen mart ayında faiz artış ihtimalinin güçlenebileceği sinyallerinin ardından global risk iştahındaki düşüşe rağmen Borsa İstanbul (BİST) güne alımlarla başladı.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi, 241 puan artışla 87.720 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,28 oranında değer kazandı.

ABD Başkanı Trump, Kongre'ye yaptığı konuşmasında orta sınıf için "devasa vergi indirimleri" yapacağını söylese de detaylara girmedi.

Ziraat Yatırım, konuşmanın ardından piyasaların "kendi dinamikleri dahilinde" ayrıştıklarını belirtti. Raporda, "Piyasalar kendi dinamikleri dahilinde ayrışıyorlar. Örneğin Trump'ın konuşmasının ardından S&P 500 vadeli işlemlerde değer kazanmasına karşın gelişmekte olan ülke kurları değer kaybediyorlar" ifadeleri kullanıldı.

Ak Yatırım günlük borsa raporunda ise, "Borsada yurt dışı desteğin nispeten ivme kaybetmesi ve kuvvetli destekleyici haber akışı olmayışı alımları sınırlarken, dün BIST 100'ün hafif gerilemeyle 87.500'ün altına geldiğini izledik. Bugün de benzer bir seans geçirilmesini, piyasanın dar bir bantta kalmasını bekliyoruz" dedi.

Yurt içinde ve yurt dışında bugün açıklanacak olan Şubat ayı satın alma yöneticileri endeksleri (PMI) takip edilecek. Saat 10:00'da yurt içi imalat PMI verileri ve 11:55'te Almanya, 12:00'da Euro Bölgesi ve 12:30'da İngiltere imalat PMI verileri izlenecek.

Yurt dışında açıklanacak diğer önemli veriler arasında 16:00'da Almanya TÜFE ve 16:30'da ABD kişisel gelir ve tüketici harcamaları verileri bulunuyor.

Dolar 3.65'in üzerine çıktıDolar 3.65'in üzerine çıktı

 

Dış piyasalarda son durum

Fed'in etkili üyelerinin dün yaptıkları konuşmalarda mart ayında faiz artış ihtimalinin güçlendiği sinyallerini vermeleri piyasalarda oynaklığa neden oldu.

New York Fed Başkanı William Dudley ve San Francisco Fed Başkanı John Williams, Fed'in hedeflerine yaklaştığını ve Trump'ın başkanlığa seçilmesinin para politikasını sıkılaştırmayı daha gerekli hale getirdiğini söylediler.

ABD endeks vadeli işlemleri Trump'ın konuşmaya başlamasıyla birlikte yükselirken, konuşma süresince kazanımlarını kademeli olarak azalttı.

Dow Jones endeksi art arda 12 gün süren yükselişin ardından dün ekside kapanırken, S&P 500 vadeli kontratları yüzde 0.2 artıda bulunuyor. Trump'ın konuşması boyunca dalgalanan dolar endeksi ise yüzde 0.4 artıda bulunuyor.

Asya piyasaları ise Trump'ın konuşmasına tepki vermedi. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0.2 geriledi. Endeks Çin imalat sanayinin Şubat ayında beklenenden daha hızlı büyüdüğünü gösteren verinin ardından açılıştaki kayıplarını azalttı.

Bu konularda ilginizi çekebilir