‘Ticari kredi de yapılandırmaya dahil edilsin’

İş dünyası, bireysel kredilere getirilen yapılandırma kolaylığının ticari kredileri de kapsamasını istedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hüseyin GÖKÇE

ANKARA - İş dünyası, hükümetin iç tüketimi arttırmak amacıyla bireysel krediler ve kredi kartlarına yönelik borçlara getirdiği yeniden yapılandırma imkanının, ticari krediler için de yapılmasını istiyor.

İlk kez Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı tarafından dile getirilen bu yöndeki talebe, iş dünyasının diğer temsilcilerinden de destek geldi. Özdebir konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tüketici kredilerinin yapılandırılması sırasında bankaların fazladan kaynak ayırmasını gerek kalmadığını oysa halen yeniden yapılandırılan ticari krediler için bankaların fazladan karşılık ayırdığını söyledi. Konjonktürel sebeplerden dolayı piyasalarda ciddi bir likidite sıkıntısı yaşandığının altını çizen Nurettin Özdebir, bunun aşılması için BDDK’nın bankaları karşılıklar yönünden rahatlatması gerektiğini söyledi. Bu düzenlemenin hayata geçirilmesi halinde piyasalarda 6 milyar liranın üzerinde rahatlama olacağına vurgu yapan Özdebir, “Mevcut durumda kredi borcunu uzatmak isteyen firmaların talebini karşılayan bankalar daha fazla karşılık ayırmak zorunda kalıyorlar. Bu zorunluluk kredinin faiz maliyetini de yükseltiyor. Ayrıca kredi borcunun vadesi uzatılan firma da riskli gruba düşüyor. BDDK, tıpkı tüketici kredilerinde olduğu gibi ticari kredilerin yeniden yapılandırılmasında da karşılıkları değiştirmezse piyasaları çok rahatlatacak bir karar almış olur. Çünkü kredi vadelerinin uzamasıyla birlikte borcun ödenebilirliği artacak, şirketler gereksiz maliyetler ve risk tehdidinden kurtulmuş olacaklardır” dedi.

Ne dediler?

Gaziantep Ticaret Odası Eski Başkanı Eyüp Bartık: Verilecek destek fazlasıyla geri döner

Gaziantep Ticaret Odası eski Başkanı Eyüp Bartık, tüketici kredilerine getirilen yapılandırmanın çalışanları rahatlattığını ancak Türkiye’deki 5 milyon civarındaki işverenlerin de parasal yönden rahatlaması gerektiğini söyledi. Türkiye’nin hızlı koştuğu, yüksek tempoda ilerlediği dönemde iş dünyasının hep yatırım yaptığını belirten Bartık, “Dünyadaki parasal daralma, not düşmesi, 15 Temmuz darbe girişimi üst üste gelince iş dünyası, borçlarıyla ilgili dönüş sorunu yaşamaya başladı” dedi. Bu aşamada sağlanacak bir desteğin ciddi anlamda dönüşü olacağına vurgu yapan Eyüp Bartık, bu sayede verimliliğin de artacağını anlattı.

Van TSO Başkanı Necdet Takva: Hazine ve BDDK bankaları rahatlatmalı

Van TSO Başkanı Necdet Takva, kredilerde getirilecek yapılandırma imkanının iç piyasayı canlandıracağı gibi, üretim ekonomisinin de güçlü hale geleceğini söyledi. Taksit sayısında artış yapılırken, faizin de yükselmemesi gerektiğini ifade eden Takva, “Bu karşılık Hazine tarafından finanse edilebilir. Türkiye ekonomisinin buna ihtiyacı var. Bir süre önce bankaların zorunlu karşılıklarında iyileştirmeler yapılmıştı ve bunun karşılığı alındı” dedi. Hazine ve BDDK’nın bu düzenlemenin etkilerini absorbe edecek güce sahip olduğunu söyleyen Necdet Takva, iç talepte yaşanacak canlanmanın üretimi de arttıracağı görüşünü savundu.

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi: BDDK’nın bankaları rahatlatması, piyasayı da rahatlatır

İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, piyasaların genel beklentisinin bankaların ticari kredileri yeniden yapılandırmasında ellerinin rahatlatılması yönünde olduğunu söyledi. Gerek dış sorunlar gerekse FETÖ’nün darbe girişiminin piyasada likidite sıkıntısı yarattığını dile getiren Tanrıverdi, “Bankaların zaten karşılık ayırdıkları kredilerin yeniden yapılandırılmasında fazladan kaynak ayırmaları kredilerin maliyetini yükseltecektir. Oysa piyasada yeniden canlanmanın sağlanabilmesi açısından bankaların elinin rahatlatılması her kesimin işine gelecektir” diye konuştu. Tanrıverdi, “Piyasalardaki kredi ihtiyacının bir çoğu zaten bankaların kalan bakiye krediyi azaltmasından kaynaklanıyor. Bu sorun çözülürse ciddi rahatlama olur” ifadelerini kullandı.

Güncel Grup Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Sezer: Ekonomik gerilimi azaltır

Güncel Grup Yönetim Kurulu Başkanı YMM Yılmaz Sezer, bu uygulamanın genel anlamda toplumdaki ekonomik gerilimi azaltacağını dile getirirken, kamuya olan borçlar ile tüketici kredilerine getirilen yapılandırma imkanının, olayın diğer tarafı olan iş dünyası için de getirilmesinin yerinde bir uygulama olacağını bildirdi. Halen kredi verirken seçici davranan bankaların, kredileri yapılandırırken de aynı seçicilikte olduğunu söyleyen Yılmaz Sezer, “Ancak ülkemizdeki şirketlerin mevcut özkaynaklarının yetersiz olması ve banka kredilerini şirketlerin özkaynak olarak görüp değerlendirmeleri sonucu bankadan kredi kullanmayan ya da mevcut kredisini yapılandıramayan firmalar sıkıntı çekmektedirler. Zaten küçülme eğiliminde olan ekonominin birde banka kredileri nedeniyle iyice küçülmesi ise kaçınılmaz olacaktır” şeklinde konuştu. Bunu yaparken, bankaların ticari kuruluş olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Sezer, bankaların dış kredi itibarını da zedelememek adına, karşılıklarla ilgili kolaylık sağlanması gerektiğini bildirdi.

Kredi faizleri kilogram başına 20 dolar ek maliyet getiriyor

Sercan AKINCI

İSTANBUL - Bireysel kredilerin ve kredi kartı borçlarının yapılandırılmasının ardından iş dünyasından ‘ticari krediler de yapılandırılsın’ isteği geldi. Ticari kredilerin daha uygun faiz oranıyla yapılandırılması halinde piyasanın açılabileceğini söyleyen iş dünyası temsilcileri, piyasadaki birçok firmanın borçlu olduğu ifade ediliyor. Temsilciler, 100 bin liralık bir kredinin 3 bin 600 lira faizi olduğunu, bunun da kilogram başı üretime 25 dolar ekstra maliyet getirdiğini anlatıyorlar. İş dünyasının bu yapılandırmaya ihtiyacı olduğunu belirten İstanbul Tüccarlar Kulübü Yönetim Kurulu Başkanı İlker Önel, KOBİ’lerin ciddi bir borç yükü altında olduğunu kaydetti. Kredi yapılandırmasının ticari kredilere de uygulanması halinde piyasanın rahatlayacağını kaydeden Önel, “100 bin liralık bir kredi kullanan, 3 bin 600 lira faiz ödüyor. Bu da bir ihracatçı için kilogram başı üretime 25 dolar ek maliyet demek. Şu an piyasa şartlarına uygun bir faiz oranı yok” dedi.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Başkanı Mustafa Koca da ülkenin 15 Temmuz kalkışmasını yaşadığını hatırlatarak, bu nedenle iş dünyasının frene bastığını bildirdi. Koca, ticari kredilere yapılandırma getirilmesi halinde üretimin çarklarının durmaması için çalışanlara can suyu verileceğini kaydetti. Bugün için piyasada nakit sıkıntısı olduğuna dikkat çeken Koca, “15 Temmuz’un ardından herkes beklemeye geçti, yatırımlar beklemeye alındı. Piyasanın açılması için kamunun yatırım yapması ve yerli ürünleri tercih etmesi gerekiyor” diye konuştu.

Firmaların ciddi şekilde zorda olduğunu söyleyen İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz, ciddi sıkıntıların ve iflas aşamasında olan firmaların olduğunu belirtti. Bu durumun herkese yansıdığını belirten Akyüz, ticari kredilere yapılandırma gelmemesi halinde iflasların ve iflas erteleme taleplerinin artabileceğini savundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir