Finansal kiralamada KDV ihtilafı çözülüyor

Hasan AKDOĞAN
Hasan AKDOĞAN GÜMRÜK VE DIŞ TİCARET hakdogan@akddenetim.com

Gümrükler yeni bir genelge yayınladı. Finansal kiralamada yaşanan sorunlardan biri olan KDV konusuna bir çözüm getirdi. Finansal kiralama mevzuatı kapsamında serbest dolaşıma sokulmak istenen eşyanın aksam ve parçasının KDV oranı konusunda ihtilaflar yaşandığı biliniyor. 

Aslında; Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu’nda finansal kiralamanın, bir finansal kiralama sözleşmesine dayalı olmak koşuluyla, bu kanun veya ilgili mevzuatı uyarınca yetkilendirilen kiralayan tarafından finansman sağlamaya yönelik olarak bir malın mülkiyetinin kira süresi sonunda kiracıya devredilmesi; kiracıya kira süresi sonunda malın rayiç bedelinden düşük bir bedelle satın alma hakkı tanınması; kiralama süresinin malın ekonomik ömrünün yüzde sekseninden daha büyük bir bölümünü kapsaması veya finansal kiralama sözleşmesine göre yapılacak kira ödemelerinin bugünkü değerlerinin toplamının malın rayiç bedelinin yüzde doksanından daha büyük bir değeri oluşturması hâllerinden herhangi birini sağlayan kiralama işlemini ifade ettiği çoğu kimse tarafından kavranamıyor. 

Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisi’nin Tespitine İlişkin Karar eki I sayılı Listesi’nin 17’nci sırasında, belirtilen Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonları’nda (GTİP) yer alan eşyanın (kullanılmış olanları ile aksam, parça, aksesuar ve teferruatları hariç) finansal kiralama şirketlerine teslimi veya bunlar tarafından kiralanması ve teslimi işlemleri %1 oranında KDV’ye tabi tutulmuş bulunuyor. 

Gümrük idaresi yayınladığı yeni genelge ile tarifenin yorum kuralları dikkate alınarak ihtilaflara şöyle bir çözüm getiriyor: 
Finansal kiralama kapsamında ithalata konu nihai ürünün oluşturulması için aksam parça ve aksesuarın yeter sayıda olması gerekmekte olduğundan bakiye kısım için 2007/13033 sayılı Mal ve Hizmetlere Uygulanacak Katma Değer Vergisinin Tespitine İlişkin Karar eki I sayılı Listesi’nin 17’nci sırasının tatbik edilmemesi, isteniyor. 

Bakiye kısmın kıymetinin ayrı olarak faturalandırılmamış olması durumunda da eski 2012/39 sayılı genelgeye göre işlem tesisi emrediliyor. 

Keza; nihai ürünü oluşturan yeter sayıdaki eşya dışında kalan bakiye kısmının muayene memurunca tespitinin mümkün olmaması halinde, masrafl arı beyan sahibine ait olmak üzere gümrüğe en yakın sanayi odası veya makine mühendisleri odasına ekspertiz raporu düzenlettirilmesi ve alınacak sonuca göre genelgede belirtilen çerçevede işlem yapılması isteniyor.

Yazara Ait Diğer Yazılar Tüm Yazılar