Fındığın fiyatı 9 liraya yaklaştı

Ordu'da don afeti öncesi 5 lira civarında olan fındık fiyatı, zararın boyutu anlaşıldıkça 9 lira seviyesine dayandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU  - Karadeniz'de fındık bahçelerinin mart ayının son günlerindeki kar yağışı ve dondan olumsuz etkilenmesinin ardından serbest piyasada fındık fiyatı her geçen gün artıyor.

Ordu'da don afeti öncesi 5 lira civarında olan fındık fiyatı, zararın boyutu anlaşıldıkça 9 lira seviyesine dayandı.

Ordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, zirai dondan en çok etkilenen yerlerin yüksek rakımlı bölgelerde bulunan bahçeler olduğuna işaret ederek, "En az hasar sahil kesiminde, en çok hasar ise 400 rakım ve üzerindeki bahçelerde" dedi.

Zirai donun fındık üreticisini adeta yıktığını vurgulayan Cörüt, şöyle konuştu:

"29-30 Mart gecesi yoğun karla don oluştu. Fındık da bundan en çok etkilenen meyvemiz oldu. Rakım olarak belirlemek gerekirse zarar sahil kesiminde yüzde 40, 100 rakıma kadar olan yerlerde yüzde 50 ile 60, 200 rakımlı yerlerde yüzde 70 ile 80, 400 rakımı aşınca ise yüzde 100. Üreticilerimiz perişan, çoğu ağlıyor. Tablo korkunç. Fındık olmayınca bütün üreticilerimiz mağdurdur. Bu mağduriyetin giderilmesi için ise bölgemizin hemen afet kapsamına alınması lazım. Bahçesini sigorta yaptıran üretici yüzde 10 civarında. Yüzde 90'ı bahçesini sigorta ettirmediği için ciddi anlamda mağduriyet yaşamakta. Bunun için de ziraat odaları olarak bir rapor hazırlayıp ilgili bakanlığa sunacağız."

Fındık fiyatı 9 liraya dayandı  

Zirai don afetinin ardından fındık fiyatının her geçen gün arttığına işaret eden Cörüt, şöyle devam etti:

"Don olmadan önce fındık fiyatı 5 ile 5,5 lira arasında değişiyordu. 30 Mart'tan sonra don olayı gerçekleşince fiyatlar hızla tırmanmaya başladı. Önce 6 lira oldu. Daha sonra 7, iki gün önce 8 lira oldu. Fındık bahçelerinin zirai dondan etkilenmesinin ardından fiyatlar kademeli olarak artıyor. Bugün itibarıyla serbest piyasada fındık fiyatı 8 lira 60 kuruştan işlem görüyor. Tahmin ediyoruz ki bu fiyatlar burada da kalmayıp 10 lirayı geçecek. Çünkü satmak için vatandaşın elinde fındık kalmadı. Dalda da fındık olmayınca fiyatların bu seviyelerden aşağı düşeceğini artık beklemiyoruz."

 

Bu konularda ilginizi çekebilir