Fındık fiyatı düşüşte

Doğu Karadeniz'de geçen mart ayının son günlerinde etkili olan zirai donun ardından serbest piyasada 12 lira seviyelerine kadar yükselen fındık, 9 lira seviyelerine geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU - Doğu Karadeniz'de geçen mart ayının son günlerinde etkili olan zirai donun ardından serbest piyasada 12 lira seviyelerine kadar yükselen fındık, 9 lira seviyelerine geriledi.  

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Uğur Cörüt, AA muhabirine, fındık fiyatının düşmesinde erken ve rastgele sayımlarla yapılan rekolte açıklamalarının etkili olduğunu öne sürdü. 

 "Bu düşüş, ihracatçının rekolte açıklamasından kaynaklanıyor. Yaklaşık 480 bin ton civarında bir rekolte açıklaması oldu. Normal şartlarda bu aylarda fındık rekoltesi açıklanamaz" diyen Cörüt, şöyle konuştu: 

"Fındık rekoltesi ancak haziranın 20'sinden sonra açıklanır. Çünkü önümüzde daha çok zaman var. Önümüzdeki günlerde kuraklık bekliyoruz. Bu kuraklıkla ağır hasarlı fındıkta dökülme yaşanacak. Maalesef bu dökülmeleri hesaba katmadan fındık rekoltesi açıklıyorlar. Bu açıklamalar fındık üzerinde oynanan bir oyundur. Zaten dalda az miktarda fındığımız var, onu da ucuza kapatmak için bu şekilde erkenden farklı oyunlara giriliyor. Lütfen arkadaşlarımız bu tür oyunlara girmesin. Erkenden de rekolte açıklamasınlar. Gerçek tahmini rekolteyi haziranın son haftasından itibaren yapalım. Ne kadar fındığımız olacak el birliğiyle ortaya çıkaralım ve ona göre de planlarımızı yapalım." 

 "Kimse bu işten zarar görmesin" 

Farklı tarihlerde ve farklı kurumlar tarafından açıklanan rekolte tahminlerinin her kesime zarar verdiğini savunan Cörüt, "Gelin bu rekolteyi bir çatı altında yapalım ve uzman ekiplerce yapılan tespitleri ortaya koyalım. Kimse de böylelikle zarar görmesin. Ne ihracatçı zarar etsin ne tüccar ne de üretici. Kimse kimseyi yanıltmaya çalışmasın" ifadelerini kullandı. 

Cörüt, tahmini fındık rekoltesini belirlemek için Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesinden destek aldıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Biz ziraat odaları olarak rekolte çalışmalarına başladık. Ziraat Fakültemizdeki değerli hocalarımızın öncülüğünde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çünkü doğru bilgilerin üniversiteler ve fakültelerimizin öncülüğünde olacağına inanıyoruz. Buradaki insanlar bilim adamıdır. Bizim işimiz bilimsel çalışma yapmak. Başkaları gibi rastgele sayım yapmıyoruz. Zamanından önce değil tam zamanında rekolteyi açıklamaya çalışıyoruz. Her şeyi usulüne göre yapıyoruz. Bizim tek derdimiz doğruları kamuoyuna yansıtmaktır." 

Bu konularda ilginizi çekebilir