Fındıkta rekolte tahmini 514 bin ton oldu

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 2014 yılı tahmini fındık rekoltesini 514 bin ton olarak açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

GİRESUN - Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) tarafından 2014 yılı tahmini fındık rekoltesi 514 bin ton olarak açıklandı. 

KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, birlik binasında düzenlediği basın toplantısında, Fındık Tanıtım Grubu bünyesinde tecrübeli ziraat mühendisleri ile 2010 yılından itibaren her yıl kendi rekolte tahminlerini yaptıklarını hatırlattı. 

Tahminleri bugüne kadar basın toplantısıyla kamuoyuna duyurma ihtiyacı duymadıklarını dile getiren Sevinç, şöyle konuştu: 

"Ancak maalesef üzülerek görüyoruz son yıllarda yapılan rekolte tahminlerinin çok absürt olması, hiç bir bilimsel temele dayanmaması ve sonuçta realize edilen sonuçlarla arada çok büyük farklar ortaya çıkması nedeniyle özellikle 2013 yılında yapılan rekolte tahminiyle ilgili ciddi endişelerimiz olduğunu her zeminde beyan ettik. Bunların hiç dikkate alınmadığını ve aynı mantaliteyle tekrar 2014 yılının tahminlerinin yapıldığını gördüğümüzde özellikle 2013'ıün değerlendirilmesi ve 2014 yılıyla ilgili ilgili kendi tahmin raporumuzun açıklanmasında ilgili olarak bu toplantıyı tertipledik." 

Sevinç, tahmini rekolte rakamlarının gerçeğe yakın açıklanması zorunda olunduğunu belirterek, "Fındık yok, düşük açıklamalıyız, eğer düşük açıklarsak fiyatlar şöyle olur, böyle olur' bu çok yanlış bir tutumdur. Fiyatlar artık 2009 yılından bu yana piyasada olgunlaşıyor" diye konuştu. 

"Piyasadaki fiyat doğru"

Piyasanın ve alıcıların fındık miktarını bildiğine dikkati çeken Sevinç, "Piyasada oluşan fiyat doğru fiyattır. O nedenle rekolte tahminleri konusunda daha ciddi, daha titiz çalışmalar yapmamız gerekmektedir. Karadeniz ve İstanbul Fındık İhracatçı Birliklerinin oluşturduğu sektör kurulunca açıklanması kararlaştırılan 2014 ürünü rekolte tahmini 514 bin tondur" ifadelerini kullandı. 

Edip Sevinç, tahminlerin çok daha ciddi yapılmasını istediklerini vurgulayarak önümüzdeki yıllarda tahminleri daha geniş alanlara yayarak yapabilmek için de proje hazırlıklarının olduğunu söyledi. 

"Hamburg Borsası şehir efsanesidir" 

Sevinç, bir gazetecinin "kamuoyunda Türkiye'deki fındık fiyatlarının Hamburg Borsası'nda belirlendiği" yönündeki sorusuna şu cevabı verdi: 

"Fiyatlar Hamburg Borsası'nda belirlenseydi şu anda fındık 10 liraya kadar çıkmazdı, haydi güçleri varsa düşürsünler fiyatları, böyle bir şey mümkün değil. Fiyatlar serbest piyasada belirlenir, Türkiye'de borsa yoktur ama Hamburg'ta hiç yoktur. Hiçbir zaman da olmamıştır, bu bir şehir efsanesidir. Ne yazık ki koca koca profesörler, öğretim görevlileri, borsalar, odalar hala Hamburg Borsası'ndan bahsediyorlar. Hamburg'da böyle bir borsa yoktur. Dünya fındık fiyatlarını Türkiye belirler ve Türkiye'deki arz talep dengesi belirler."